London: Nya protester mot levnadskostnadskrisen

Socialist Alternative var en självklar del av protesterna (Foto: Socialist Alternative).

Uppemot 15 000 tågade genom ett regnigt London i lördags för att under huvudparollen ”Britain is Broken” Storbritannien är bankrutt) kräva nyval och ett slut på åtstramningspolitiken Bakom demonstrationen stod People’s Assembly Against Austerity, en kampanjgrupp som stöds av bland annat flera fackförbund och klimat- och fredsorganisationer.

Socialist Alternative (ISA i England, Skottland och Wales) hade ett livligt block i demonstrationen och manade till generalstrejk för att fälla regeringen.
Socialist Alternative skriver i det flygblad som delade ut vid demonstrationen att:

Tory-regeringen (högerstyret) är i fritt fall. Desperat försöker den nye premiärministern Rishi Sunak, den tredje i år, att hålla i ihop Torypartiet och förhindra dess kollaps. Rishi Sunak har inte utsetts i allmänna val utan fått sin mandat från högerns parlamentsledamöter, leder en regering som är ansvarig för den kraftigaste minskningen av levnadsstandarden på 60 år. Den politik som han och regeringen bedriver riskerar att tvinga miljontals människor till ett liv i misär.
Samtidigt redovisar storföretagen rekordvinster och regeringen fortsätter att gå åt höger. Regeringen har förnyat sina attacker mot våra demokratiska rättigheter, som rätten att strejka och protestera. Hbtq+-personers rättigheter är under attack. Regeringen värnar vinster – på klimatets bekostnad. Torystyret måste bort, men högern kommer inte frivilligt att lämna ifrån sig makten. Det kommer att kräva en enorm kamp för att fälla regerinen och få tillstånd ett nyval. Strejkerna och den samordning av fackens strejker som inletts visar vägen framåt.

Vad som nu behövs är en endags generalstrejk för att samla hela arbetarklassen i en kamp mot levnadskostnadskrisen. Förberedelse för en sådan strejk måste börja nu. Vi har inte råd att vänta på att TUC (motsvarande LO och TCO) ska sluta dra benen efter sig. Genom att bygga upp en enighet mellan de fackförbund som är beredd att ta kampen och gräsrotsrörelser som Enough is Enough (Det räcker nu!) kan vi bredda kampen och förbereda för en riksomfattande strejk.
• Samordna, trappa upp, bredda strejkerna – för reallöneökningar och en minimilön på 15 pund i timmen.
• Stoppa åtstramningspolitiken och kamp mot alla nedskärningar.
• Bryt marknadens diktatur ­– välfärd, järnväg och post ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte. Förstatliga storbolag och banker under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.
• Kom med i kampen för ett socialistiskt alternativ! Bygg ett nytt vänsterparti som är ett med arbetarkampen.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!