Löneförvirring i SSAB

2007-06-13 12:23:29
Efter att även metallarna på SSAB i Borlänge sagt ja till företagets harmoniseringsbud står förhandlingarna still eftersom arbetarna är splittrade mellan orterna.

Sedan tidigare har arbetarna i Luleå sagt nej och de i Oxelösund sagt ja till budet.
– Vi vet inte vad som händer nu. Det hade varit enklare om alla hade sagt nej så hade vi kunnat börja om förhandlingarna med företaget. Vi (Metallklubbarna) ska samtala mellan orterna den här veckan om hur vi ska göra. Samtidigt ska gruppordförandena höra på golvet vad folk tycker och sen ska vi ha ett möte den 20 juli. Oavsett resultatet av harmoniseringen kommer vi att fortsätta med lokala förhandlingar senare, säger Tomas Karlsson, vice ordförande vid verkstadsklubben på SSAB i Luleå.
Det är SSAB:s nya VD Olof Faxander som har drivit frågan om ”ett företag” och försöker ha liknande villkor i hela företaget. Detta ska på sikt även gälla det USA- och Kanadabaserade stålföretaget IPSCO, som SSAB ska köpa för 51 miljarder kronor.

Splittrat

– Det är ganska splittrat vad gäller budet. Det är många punkter i avtalet. En del har kritik mot vissa punkter, andra tycker nivån är för låg, säger Jörgen Persson, gruppordförande vid stålverket på SSAB i Luleå.

Tror du att ni kan få mer i lokala förhandlingar efter dessa harmoniseringsförhandlingar?
– Vi vet inte hur det ser ut. Kanske går det att omfördela en del pengar. Men det verkar svårt att få mer lokalt på varje ort, avslutar Jörgen Persson.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!