#Löneupproret demonstrerade i Göteborg

Priserna ökar med 8 procent, men högerstyret i Göteborg har bara budgeterat för löneökningar på 1,5 procent. Foto: Joel Eriksson

Göteborgs Stads budget ger ett löneökningsutrymme på 1,5 procent. Det har provocerat rejält och på måndagen samlade sju fackförbund inom staden till manifestation utanför kommunhuset.

Joel Eriksson

Lite drygt hundra personer, varav många fackligt aktiva, samlades på Gustav Adolfs torg. Hade det inte varit för den tryckande värmen och det stundande åskovädret så hade troligen uppslutningen varit ännu bättre.

De fackförbund som enats under #Löneupproret är Vision, Kommunal, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Arbetsterapeuter.

Talade på demonstrationen gjorde representanter från Kommunal och Vision, som uttryckte frustrationen över att kommunens stora överskott – 5,4 miljarder kronor förra året – inte kommer lönerna till del och att verksamhet ställs mot lönekrav.

Förutom fackliga talare så var samtliga politiker i kommunfullmäktige inbjudna och representanter från flera partier var på plats. Bland annat talade Simona Mohamsson från Liberalerna, utan att nämna att hon såklart står bakom alliansens budget och 1,5 procent i löneutrymme. Göteborgs kommun styrs av alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna.

Löneupproret kommer att fortsätta både i digital form och med nya protester, för verklig uppslutning så behöver det tydligare krav och mobilisering ute på arbetsplatserna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!