Löneupproret fortsätter

2006-07-28 14:51:32
Det löneuppror som startade med den vilda strejken vid LKAB:s gruva i Kiruna för ett par veckor sedan fortsätter att ge effekter. Lönekraven från SSAB-arbetarna i Luleå har också antagits vid SSAB i Borlänge. Även i Bolidens gruva Aitik i Gällivare är missnöjet stort.

Som vi rapporterade i förra veckans Offensiv ledde gruvarbetarnas uppror till att LKAB:s bud höjdes från 2,3 procent till 4,7 procent (från 1 september 2006 plus en engångssumma på 1 300 kronor).
Trots att Boliden gör liknande rekordvinster som LKAB bara någon mil från LKAB:s gruva i Malmberget så fortsätter företaget att vägra några vettiga lönelyft.
– Vi har erbjudits 2,63 procent i lönepåslag, säger Hans-Göran Ölvebo, fackordförande vid Aitikgruvan i Gällivare.
Till skillnad från hos LKAB har facket vid Boliden inte genomfört samma kampanj med stormöten, ”fackliga informationsmöten” etc, vilket skrämde LKAB:s ledning till att höja budet två procent. Förhandlingarna hos Boliden fortsätter och LKAB:s 4,7 procent blir förstås ett extra argument för gruvfacket vid Aitikgruvan.

”Nu får det vara nog”

Även vid SSAB:s stålverk i Luleå har spontana protestmöten genomförts under arbetstid, med krav på rejäla lönelyft.
”Vad som helst kan hända. Cheferna har ju sett till att få sin beskärda del på bekostnad av att vi hållit tillbaka. Slutar det här med någon form av konflikt så är det bara att konstatera att cheferna med sina bonussystem bäddat för det själva”, säger fackklubbsordförande Bert Johansson (Norrländska socialdemokraten, NSD, 31 maj).
Facket har krävt 850 kronor mer i månaden och det backas nu upp av fackklubben i Borlänge.
”Vi har legat lågt i våra lönekrav i flera år men nu får det vara nog med tanke på hur bra det går för SSAB”, säger järnbruksklubbens ordförande i Borlänge, Sture Bergvall (NSD 1 juni).
SSAB:s ledning håller dock fortfarande fast vid det centrala avtalet som bara ger 2,3 procent, cirka 470 kronor.
”Det bud som ledningen lagt fram är rena provokationen”, säger verkstadsklubbens ordförande Bert Johansson.
Under veckan väntar informationsmöten i Luleå om läget i förhandlingarna. Om facket mobiliserar ordentligt till välbesökta och välorganiserade möten kan de bli viktiga maktdemonstrationer inför de fortsatta förhandlingarna.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!