Lövin avgår – vägskäl för Miljöpartiet

Det var längesen Miljöpartiet var ett grönt parti för klimatet (Foto: Wikimedia Commons / News Oresund).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet och hon avgår då också som miljö- och klimatminister samt som vice statsminister. Hon kommer att sitta kvar fram till början på 2021 då ett nytt språkrör väljs. Lövin är ansvarig för Miljöpartiets omvandling till ett rent maktparti som sviker alla sina hjärtefrågor för att få sitta i regeringen. 

Hyckleriet vet inga gränser när Isabella Lövin svarar att det är upp till regeringen att avgöra om oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil ska få bygga ut, och då blir Nordens största utsläppare av koldioxid, när Miljöpartiet sitter i regeringen och hon är klimatminister. 
När vi protesterade utanför migrationskommitténs möte kom Miljöpartiets talesperson ut och sa att nu är det upp till regeringen att lägga fram förslaget, som innebär att Sveriges asyllagar permanentas på Europas bottennivå. Men Miljöpartiet sitter ju själv i regeringen.
Att miljö- och klimatministern avgår trots att miljön är den viktigaste frågan i vår tid och är hennes favoritområde vittnar i sig om ett enormt misslyckande för Miljöpartiet och klimatpolitiken.

Kan det vara så att Miljöpartiet förbereder sig för en revolt, där de spräcker regeringen, och därför gör sig av med Lövin? 
Om det skulle innebära någon skillnad för klimatkampen behöver partiet göra en kraftig vänstersväng och lansera en kandidat som till skillnad från Lövin är förankrad i sociala rörelser och som banar vägen för masskamp för klimatet, välfärd och för flyktingar – det enda sättet att bryta med regeringen utan att det innebär att högern gynnas. 
Det är mer troligt att partiet är bekymrat över det fjuttiga opinionsstödet och därför prövar att byta ut språkröret för att få ett nytt ansikte.

Dagens Nyheter har intervjuat en av de miljöpartister som vill att MP spräcker regeringen, nämligen Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén. ”Den process som nu startar med att hitta ett nytt språkrör kan ge oss en välbehövlig diskussion om vart vi är på väg”, säger han. Då förstår vi att det snarare är frågan om ytterligare steg högerut. 
Helldéns MP i Stockholm styr ju stadshuset tillsammans med Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna. I styret ingår upprätthållandet av Bromma flygplats, fortsatt marknadskaos inom äldreomsorgen, nedskärningar i skolan och nya privatiseringar av allmännyttan så som bostadsrättsombildningar och utförsäljningen av Vällingby Centrum.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!