Luleå: 1 maj mot privatiseringar och högerpolitik

2008-05-07 13:26:54
Första maj i Luleå hade de anställda på tekniska förvaltningen valt att arrangera ett eget första maj-tåg, mot socialdemokraternas privatiseringsplaner. Demonstrationen gick under parollen ”Nej till privatiseringar och högerpolitik”.

Demonstrationen visade på det missnöje som finns mot socialdemokraterna och deras privatiseringsplaner. Drygt 200 personer hade samlats utanför Smedjan i Luleå.
Anna Lövgren Enbom, lokalvårdare, var förste talare:
– Jag skulle bli stolt över att bo i en kommun som står emot privatiseringsdjävulen. Luleå kommun har socialdemokratiskt styre och man borde inte ens överväga entreprenad, sa Anna.
Sedan tågade cirka 150 personer runt staden, under talkörer som ”Jobben hotas – förslaget ska skrotas”, och ”Reinfeldt våra pengar tar – ger till dem som redan har”. Man samlades åter utanför Smedjan och fler tal hölls.
Leif Larsson berättade om tekniska förvaltningens verksamhet och att man inte kan hitta billigare och bättre alternativ på stan. Han läste även upp det stöduttalande som man fått från Gruvfyran.
– Det handlar inte bara om 15 anställda inom tekniska förvaltningen, det handlar också om ett vägval, sa vänsterpartiets Börje Lööw som var inbjuden talare.
Jonas Brännberg från RS berättade om konsekvenserna av privatiseringar:
– Per Johansson, som var fackklubbsordförande i Seko, gick för några år sedan ut i media och berättade om de dåliga förhållandena i Stockholms tunnelbana. Han påpekade säkerhetsrisker för både passagerare och anställda. Då avskedade Connex honom. Det är ingen isolerad företeelse. Vi har sett på Nordnytt om situationen på Sunderby sjukhus, och de som där städar åt ISS går under samma regler, de hotas av uppsägning om de talar med media.
Kommunledningen ”tror” att man kan spara pengar på privatiseringen, men har inte kunnat presentera ett enda argument som visar det. De anställda på tekniska har däremot kunnat visa att det är tvärtom, att man inte sparar några pengar utan att det blir dyrare, sämre kvalitet och sämre villkor för de anställda.
– Vår verkstad har beredskap dygnet runt och vi tar 600 kronor i timmen. Hos vilken verkstad på stan kan du få det? sa Leif Larsson i sitt tal.
Första maj-tåget visade på ett brett missnöje med socialdemokraternas högerpolitik. Som en av talkörerna sa: ”Stoppa all privatisering – nej till kommunal högerregering”.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!