Luleå: 1 maj mot privatiseringar

2008-04-23 12:25:10
De protester som varit har uppenbarligen satt press på kommunledningen, då man har skjutit upp privatiseringen ytterligare. Ett beslut kommer tidigast att tas på kommunfullmäktige den 26 maj. Protesterna har också fått kommunalrådet Karl Petersen (s) att lova att det inte blir fler privatiseringar under den här mandatperioden.
Första maj i Luleå kommer att bli historiskt. Bara en gång tidigare har det som betraktats som socialdemokraternas kärnväljare demonstrerat mot partiet på 1 maj. Det var 1995, då LO anordnade eget tåg och cirka 1 000 personer deltog.
– Det går bra med arbetet inför första maj. Alla verkar vara taggade. Jag tror att vårat första maj-tåg blir mycket bra, jag tror att det blir större och längre än socialdemokraternas tåg, säger Leif Larsson, fordonsförare – än så länge anställd av Luleå kommun, till Offensiv.
Klart är också att även vänsterpartiet sluter upp. Det finns kampvilja, och stora möjligheter att göra det ännu svettigare för Karl Petersen och kommunledningen.
Privatiseringar gynnar inte arbetare, utan förskjuter makten i riktning mot mäktiga storföretag. Med en privat aktör sätts vinstintresset först, före behov, kvalitet och arbetsvillkor.

Ett bevis på detta är Sunderby sjukhus. Sedan årsskiftet har städjätten ISS ansvarat för städningen och kritiken har inte låtit vänta på sig. Nordnytt har i en serie program, ”Lortsjukhuset i Sunderbyn”, utrett städningen efter att man fått larm om att smutsen gror inne på sjukhuset. Klippen visar synlig smuts, till exempel tjocka lager damm på toaletter. Karin Liljestrand har jobbat 42 år i vården och är ordförande inom Kommunal. Nordnytt visade henne vad man filmat på sjukhuset:
– Alltså det är ju inte sant, det är ju skitigt, var hennes kommentar.
Hon berättar också för Nornytt att hon sedan ISS tog över städningen har fått besök från medlemmar som aldrig tidigare har varit upp på fackexpeditionen:
– De kommer upp med gråt i rösten och talar om att de inte hinner med sitt jobb.
Hon uppger att lokalvårdarna har blivit tillsagda att inte prata med vårdpersonalen på avdelningen man jobbar på om städningen. Då riskerar man att bli avskedad på grund av bristande lojalitet mot företaget. De får heller inte prata med media.
Sedan ISS tog över städningen ska det städas mer på mindre tid. Förr hade man tre timmar till att städa akuten, detta ska nu göras på endast två timmar. Städningen ska effektiviseras så mycket det går, ett sätt är att använda sig mer av maskiner. Karin Liljestrand ger ett skrämmande exempel:
– De anställda har blivit tillsagda att maskinstäda i operationssalar, där det ligger patienter. Då har ISS sagt att de ska dra ut patienterna i korridorerna medan de städar med maskinerna. Det är omöjligt, det går inte. Det är svårt sjuka patienter som ligger där.

Kontraktet med ISS
är 2 miljoner kronor billigare än med den förra entreprenören. Sedan 2001 har landstingen sparat 33 miljoner kronor på städningen. Men på vems bekostnad har denna besparing gjorts? Att sjukhuset är smutsigt kan inte skyllas på lokalvårdarna, som sliter för att klara av sina jobb. Det beror på att vinstintresset går före allt annat. Smutsen på sjukhuset, den hårda pressen och munkavlen på de anställda varnar för privatiseringar.
Det är nu viktigt att alla som är emot privatiseringar, både organisationer och enskilda, sluter upp i protesterna på 1 maj i Luleå mot privatiseringar och högerpolitik.
• Nej till privatiseringar av våra jobb, våra bostäder och våra gemensamma tillgångar – oavsett vem som beslutar om dem.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!