Luleå: 8 mars en händelserik dag

2007-03-14 14:48:01
Internationella kvinnodagen var en händelserik dag i Luleå. Det började med en demonstration under parollen ”Krossa patriarkatet – dags att slå tillbaka”.
Cirka 50 personer deltog. Demonstrationen gick genom stan och ropade talkörer som ”vi ska inte stå och niga – vägra vara de rikas piga” och ”upp med lönen – för båda könen”.

”Upp med lönerna”

Demonstrationen stannade sedan mitt i stan för att hålla tal. De som höll tal var representanter från syndikalisterna (SAC), RS, Queerfeministisk front och Elevkampanjen.
Talarna tog bland annat upp om hur kvinnokamp och klasskamp är sammankopplade och vikten av att nu i avtalsrörelsen ta strid för högre löner i kvinnodominerade yrken.
Talaren från Queerfeministisk front pratade om behovet av att bryta heteronormen och att HBT-personer måste synas mer i Luleå.
Efter demonstrationen hölls flera olika möten och aktiviteter. RS hade ett möte på temat ”Höj lönerna – en kvinnokampsfråga” som också tog upp om högerregeringens attacker på kvinnor.
På Kulturens Hus var det en feministisk spelning och en föreställning av kvinnoföreningen ezperansa, där rs och elevkampanjen hade ett informationsbord om Vägra Kallas Hora-kampanjen. Iranska flyktingars riksorganisation anordnade ett offentligt möte om hedersförtryck, där Elevkampanjen var med i paneldebatten och förklarade kopplingen till horstämpling och kärnfamiljens patriarkala roll.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!