Luleå: ”Avgiften i bostadskön måste bort!”

2018-06-20 10:49:47

foto: Jonas Brännberg
Laini Lindgren upprörs över Luleås bostadsköavgifter.

Det är snart två år sedan Luleå kommun tog över bostadskön från Lulebo, med löftet att fler fastighetsägare skulle ansluta sig, däribland de som fick köpa Lulebos lägenheter till vrakpriser. Nu växer missnöjet med bostadsköns höga avgifter på 250 kronor per år och att inga andra fastighetsbolag har anslutit sig.

– När Niklas Nordström (nuvarande S-kommunalrådet) kom till Luleå ändrades allt. Han lovade att andra bostadsföretag skulle gå med i bostadskön. Inte har de gått med! Istället plundras unga och pensionärer på pengar, säger Laini Lindgren som har bott på Herstön i 30 år, och fortsätter:
– Det kostar 250 kronor per år att stå i kön och man får börja stå i kö från 15 års ålder. Tänk på de som har flera tonåringar, vad kostar inte det? För två vuxna och två barn blir det 1 000 kronor per år. Och om du inte har råd att betala ett år tappar du dina köpoäng. Många är fattiga och har knappt mat på bordet, då svider 250 kronor i plånboken, och ännu värre blir det för ensamstående med tonårsbarn. Även pensionärer och unga som tar studielån måste fundera på var de lägger slantarna.
– Dessutom är det ju så att bara för att du betalar är det inte säkert att du får någon lägenhet. Efter 8-9 år i kö hamnar du fortfarande på 20-30:e plats om du anmäler dig på en lägenhet, säger Laini.  

Liv Shange Moyo, RS förstakandidat i kommunvalet, som också är förtroendevald inom Hyresgästföreningen, kritiserar kommunens agerande:
– Faktum är att Lulebos kö tidigare var kostnadsfri. I och med utförsäljningarna och övergången till en kommunal kö är de enda förändringarna att det nu finns färre lägenheter tillgängliga (på grund av utförsäljningar), samt att man får betala 250 kronor för denna försämring. Detta är ren klasspolitik för att plundra de som redan har lite. Rättvisepartiet Socialisterna har redan från första början krävt att kön ska vara avgiftsfri.  

En annan sak som upprör Laini Lindgren är att kommunledningen har plockat ut 400 miljoner kronor ur Lulebo:
– Hyran höjs ständigt. I den lägenhet som jag bor i nu har hyran höjts från 4 500 kronor till 5 500 kronor på tio år, parkeringsplatserna från 178 till 350 kronor och så vidare. Det kan vara okej att höja hyran om de gör något, men ingenting händer ju i lägenheterna!
– Sedan säger de att de ”inte har några pengar” att fixa lägenheterna – men de har ju sålt lägenheter för hundratals miljoner och gett pengarna till kommunen! Och när det väl bygger lägenheter har inte folk råd att flytta in i dem. Var ska ungdomar och pensionärer med låg pension bo? Är det baracker som gäller för dem?
– Det är dags för folk i Luleå att vakna upp! Vi måste ut och demonstrera!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!