Luleå: Bakslag för S eget folkomröstningsinitiativ

av RS Luleå

Nu gäller det att hålla uppe trycket i skolkampen och stoppa skol- och förskolenedläggningarna (Foto: RS Luleå).

Kommunstyrelses möte den 3 juni blev ett bakslag för S-styrets planer på ett eget initiativ om folkomröstning om skolnedläggningarna. Förslaget röstades ned, men kommer ändå upp på fullmäktigemötet den 17 juni och det är fortsatt viktigt att stå upp för det genuina folkinitiativ som bärs upp av mängder av kämpar i Luleå. Ännu viktigare har det blivit att trappa upp kampen efter att förvaltningsrätten avslagit en begäran om inhibition av beslutet att stänga skolor och förskolor till hösten.

Efter en mycket märklig diskussion och två ajourneringar på kommunstyrelsemötet röstades Socialdemokraternas förslag ned av Centern, Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna med totalt sju röster mot sex. Moderaterna –  vanligtvis S trogna partner – la ned sina två röster (Vänsterpartiet var frånvarande och Landsbygdspartiet har ingen rösträtt i kommunstyrelsen). 
Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) hade som ersättare på mötet ingen rösträtt, men argumenterade för att avslå förslaget och för att stoppa verkställandet av nedläggningarna.

Efter omröstningen blossade en diskussion upp om vad beslutet betydde. S ville ha förslaget till kommunfullmäktige 17 juni trots att det avslagits, och fick i sista stund hjälp av M.
Det är möjligt att M har hunnit tagit ställning tills dess och att S med deras röster som stöd skulle kunna driva igenom sitt initiativ, men det lär falla platt bland väljarna. 
S siktar uppenbarligen på att föregå Hela Kommunen Ska Leva och Läras (HKSLOL) folkinitiativ till folkomröstning som kräver att kommunens invånare ska få rösta om att skrota centraliserings- och stordriftsplanerna och ersätta dem med en ny utvecklingsplan för skola och förskola, med alla barns behov i centrum samt hänsyn till personalens arbetsmiljö, levande landsbygd och klimatet.
S har i media, även uppbackade av kommunens ekonomichef, hävdat att en folkomröstning måste ställa skolorna mot en skattehöjning på mellan 1,50 och 2,50 kronor.

– Argumentation är helt bisarr. I vilken annan folkomröstning har folkomröstningsfrågan innefattat en finansiering? Brexit kostar hundratals miljarder för brittiska staten – ändå var förstås frågan: Vill du vara med i EU? Ja eller Nej. Detsamma gäller de svenska omröstningar om kärnkraften eller högertrafiken, säger Liv Shange Moyo och fortsätter:
– Vi tror inte att höjd kommunalskatt är lösningen. För att stoppa hela nedskärningspaketet krävs mer. Istället för att hota med skatt som drabbar låginkomsttagare borde Luleå med flera kommuner kräva högre statsbidrag och en omfördelning av samhällets resurser efter behoven. Banker och storföretag badar i vinster samtidigt som Luleå, liksom nästan varje annan kommun, vill skära i den mest grundläggande välfärden.

– S syfte med att ta upp frågan nu är att själva få styra folkomröstningen, samt få den överstökad utan att pressas av många tusen underskrifter och fler protester, inte minst för att de är rädda för att vi när deras nästa våg av nedskärningar och nedläggningar kommer fram blir ännu fler som säger ifrån, säger Jonas Brännberg, RS-medlem, kommunfullmäktigeledamot och medlem i samordningsgruppen för HKSLOL, och fortsätter:
– Tyvärr spelar domstolarna S och M i händerna. Trots att det är uppenbart att beslutet om skol- och förskolenedläggningar är av ”större vikt”, och därför enligt kommunallagen ska beslutas av kommunfullmäktige, har fövaltningsrätten i Umeå (hela rätten i Luleå ansåg sig jävig!) inte stoppat genomförandet trots att bara Barn- och utbildningsnämnden har fattat beslut. 

HKSLOL har hela tiden betonat att de inte kommer att gå med på någon annan fråga än vad tusentals kommuninvånare redan skrivit under på. Nu måste kampen intensifieras för att S inte ska lyckas spela bort korten och för att stoppa arbetet med skol- och förskolenedläggningarna omedelbart!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!