Luleå: Dialogen om folkomröstningsfrågan bidde inget

Luleå kommun fortsätter visa sitt förakt för skolan och alla de som drabbas av nedskärningarna (Foto: Liv Shange Moyo).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Efter över ett halvårs ”beredning” av folkinitiativet har kommunfullmäktiges presidium kommit upp med… ingenting! Fullmäktiges beslut rycker närmare med frågetecken kring själva folkomröstningsfrågan.

Efter att Hela Kommunen Ska Leva Och Lära (HKSLOL) lämnade över folkinitiativet med dess nära 9 000 namn den 11 oktober har frågan legat hos kommunfullmäktiges presidium, som hållit en rad möten med HKSLOL:s representanter i syfte att arbeta fram en frågeställning – vad folket kommer rösta om – i dialog (se HKSLOL:s förenklade frågeställning längst ner).
Tisdag den 7 april lämnar presidiet nu in sin rapport till kommunstaben, där de med andra ord dömer ut HKSLOL:s frågeställning – utan något alternativt förslag. De vill att frågeställningen ska bestämmas före frågan om själva folkomröstningen tas upp i fullmäktige. Beslutet om frågeställning kommer Socialdemokraterna och Moderaterna kunna avgöra med enkel majoritet, medan själva folkomröstningen bara kan stoppa om två tredjedelar av fullmäktigeledamöterna röstar emot.

Presidiets rekommendationer handlar möjligen om taktiska försök att reducera folkomröstningen till en meningslös fråga, eller att kampanja mot HKSLOL:s ”komplexa” fråga, eller om ren villrådighet.
S-politikern Björn Diamant har även gjort ett försök till utspel om att frågan om folkomröstning borde skjutas på framtiden med anledning av coronaviruset och reglerna mot folksamlingar. Ett första beslut i kommunfullmäktige skulle dock tidigast tas i slutet av maj, med uppföljning i juni om presidiets föreslagna ordningsföljd tillämpas, så folkomröstningen är hursomhelst inte aktuell förrän till hösten.

Fysiska folksamlingar eller inte kvarstår uppenbarligen behovet av ett organiserat motstånd mot S-M-ledningens manövrar. Fortsättning följer!

Hela Kommunen Ska Leva Och Läras förslag till folkomröstningafråga:
”Vilket alternativ röstar du på gällande skolans och förskolans framtid i Luleå kommun?
Alt 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.
Alt 2: Fortsätt nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!