Luleå: Hemlösa erbjuds info-folder istället för sovplats

Protestera mot Luleå kommuns nedläggning av härbärget utanför Stadshuset den 22 oktober (Foto: Natthärbärget i Luleå).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

S-styret i Luleå vill med stöd av M och SD stänga natthärbärget för hemlösa – mitt i vintern. Nu organiseras protester inför kommunfullmäktiges beslut i frågan: natten mellan den 22 och 23 oktober kommer verkligheten på besök när demonstranter tältar utanför Stadshuset i protest.

Pressat av solidaritetskampanjer beslutade Luleå kommunfullmäktige 2016 att inrätta ett natthärbärge för hemlösa under vintertid. Det har drivits med kommunala pengar av den ideella föreningen Natthärbärge i Luleå, som trots svåra förutsättningar har gjort stor skillnad för både EU-migranter och permanenta lulebor.
Under förra vintern hade härbärget 1 156 övernattningar – 1 156 gånger som en person har sluppit sova ute, i bil eller sophus.

Nu vill Socialdemokraterna med stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna stänga härbärget för gott den 31 januari. Förslaget presenteras som ett ”förändrat arbetssätt”, med vaga hänvisningar till mer långsiktigt och förebyggande arbete mot ”utanförskap och hemlöshet”. 
Socialförvaltningen har under förslagets gång presenterat ett ”nytt koncept” för arbetet mot hemlöshet. 
Här lindas stängningen av härbärget in i en uppräkning av dels redan pågående insatser som socialtjänsten gör och i flera fall är bunden av lag till att göra (exempelvis boende för våldsutsatta kvinnor, uppsökande verksamhet och individuella insatser), dels av nya steg som att återinföra fältassistenter samt börja med tillsynsbesök nattetid och en samordnad administration av alla frågor kring hemlöshet.

Vad förslaget egentligen säger (”konceptet” finns inte med i beslutsunderlaget) är dock att ”nya arbetssätt” ska införas ”för hemlösa Luleåbor, EU/EES-medborgare samt vistelsebegreppet”. 
Mellan raderna framgår att kärnan är att begränsa den nödhjälp som hemlösa EU-medborgare får ”till enstaka bistånd för mat, logi och resekostnader för att (…) kunna ta sig tillbaka till det land som han eller hon har kommit ifrån”.
Det mest konkreta är att en uppdaterad info-folder riktad till EU-medborgare ska tas fram. I teorin ska hemlösa EU-medborgare vända sig till Socialtjänsten för hjälp. I praktiken skulle beslutet innebära att de mest utsatta i kommunen får en folder i handen istället för en sovplats, och sen hänvisas till hemlandets ambassad.

Om härbärget stängs kommer verkligheten bli att desperata människor gör det desperata valet att hellre riskera att frysa ihjäl i den norrbottniska vintern än att ens kontakta myndigheterna. 
Den verkligheten kommer nu aktivister från bland annat Ett Luleå För Alla och Läkare i Världen att påminna kommunpolitikerna om genom en tältprotest utanför Stadshuset den 22 oktober. Med start kl 15 kommer tält att slås upp på trottoaren – alla som vill visa solidaritet är välkomna att ta med tält och spendera natten som hemlös. 
Den 26 oktober kommer tälten slås upp utanför Kulturens Hus, där kommunfullmäktige då ska ta beslut i frågan.

Rättvisepartiet Socialisterna går självklart emot stängningen och kommer delta i protesterna. I kommunstyrelsen har även Centerpartiet och Kristdemokraterna gått emot förslaget, medan Vänsterpartiet och Liberalerna nöjt sig med att kräva att härbärget ska få hålla öppet vintern ut (till första maj) innan finansieringen stryps.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!