Luleå: Hundratals mot skolnedläggningar

av RS Luleå

500 slöt upp i nya protester mot skolnedläggningar i Luleå. ”Framtidens skola” 2.0 måste stoppas (foto: Ann-Christin Holmström).

”Nu får det vara nog” skallade ropen över Storgatan när uppåt 500 personer lördagen den 6 april samlades till demonstration mot de nedläggningar av skolor och förskolor som S-styret i Luleå kommun vill driva igenom.

Lothar Bellgardt från Jämtön, där förskolan ska läggas ned, hade tagit initiativ till manifestationen som på kort varsel samlade arga och oroliga, unga och gamla, från Luleås alla hörn. Många hade gula västar på sig för att synas och knyta an till de massprotester som skakat Europa.
Efter Lothar höll flera barn och föräldrar från de nedläggningshotade ”enheterna” (som det heter på byråkratiska) tal. Även före detta S-politikern Ulla Vanhaniemi manade till motstånd mot S-planen.

Föräldern Örjan Johnsson var en av talarna:
– Jag pratar till er, för det är tyvärr vi som måste se till att förändring sker och se till att det här nedläggningshotet inte förverkligas och att ”Framtidens skola” skrotas.
Han berättade att en stängning av Karlsviks förskola skulle betyda förskolenedläggning nummer tre för hans familj under de fyra år som har gått sedan de flyttade upp från Stockholm – vardagen i ”Framtidens skola”.
– Vi har även provat på stordriftsalternativet i förskola; det är en hemsk verksamhet där barn behandlas som produkter på ett löpande band, berättade han.

Skyltar och banderoller vittnade om närvaro från Borgmästarskolan, Karlsvik, Vitå, Klöverträsk, Kyrkbyn och Ängesbyn – men också om att många av de som deltog i de massiva protesterna mot ”Framtidens skola” under 2015-16 var på gatorna igen.
De nuvarande nedläggningsförslagen är en fortsättning på samma stordriftsplan, nu inslagna i ett nedskärningspaket som slår mot alla förvaltningar.

Fler protester planeras innan Barn- och Utbildningsnämnden ska ta beslut om nedläggningarna den 24 april.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!