Luleå kommun skänker 80 miljoner till Rikshem?

När bostäderna såldes ut lovades bygget av minst 560 nya inom sju år. Med ett år kvar är löftet långt ifrån att nås (Foto: Jonas Brännberg).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Hösten 2015 beslutade Socialdemokraterna i Luleå, med stöd av hela borgerligheten, att sälja 1,500 lägenheter till fastighetsbolaget Rikshem. Som ursäkt för affären angavs att Rikshem åtagit sig att bygga 560 nya lägenheter inom sju år. Rikshem är dock långt ifrån att nå det löftet, och trots att Luleå har rätt att kräva ett mångmiljonvite verkar det inte finnas några sådana planer.

Det var det dåvarande kommunalrådet Niklas Nordström som låg bakom planerna på utförsäljning, och budet gick till Rikshem, där hans gamla kollega från tiden på PR-byrån Prime, Ilija Batljan, var vice vd. Idag har båda lämnat sina poster, Batljan efter att han inlett affärer i ett eget bolag utan att informera styrelsen och Nordström avgick efter anklagelser om sexuella trakasserier. 
Trots protester såldes 1,500 lägenheter samt samhällsfastigheter i en affär som av fastighetsbranschen betecknades som ”årets köp”. 
För att baxa igenom affären tvingades S-ledningen lova att Rikshem skulle förbinda sig att bygga 560 nya lägenheter inom sju år, samt att Rikshem och den andra köparen av lägenheter, Heimstaden, skulle ansluta sig till en kommunal bostadskö. 
Bostadskön var aldrig en del av avtalet, men Rikshems löfte om 560 lägenheter kopplades till ett vite om 80 miljoner kronor om Rikshem inte uppfyllde avtalet. 

Om kommunledningen inte kräver in vitet skänker de i praktiken miljoner till fastighetsspekulanterna i Rikshem, som bara förra året gjorde en vinst på tre miljarder!

Den kommunala bostadskön ärnu nedlagd eftersom Rikshem och Heimstaden vägrade att ansluta sig. De föredrar, precis som RS företrädare sa 2015, att kunna välja ut sina hyresgäster själva.
Både Rikshem och Heimstaden sysslar dessutom systematiskt med ytrenovering och kraftiga hyreshöjningar när hyresgäster flyttar ut. Därmed blir en allt mindre del av beståndet tillgängligt för låginkomsttagare.
När sex av sju år har gått har Rikshem bara byggt ett hundratal lägenheter. Trots det verkar det inte finnas några planer på att kräva vite av Rikshem. Istället började kommunen redan för två år sedan en dialog för att omförhandla avtalet.
– Avtalet gäller, och vi har också sagt att vi är i en process att se över det och hitta bättre formuleringar. Vi är inte intresserade av att drämma till med en böteslapp, vi vill få ut den här mängden bostäder, sa dåvarande biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad i juni 2019.
Sedan dess har inga nya bostäder tillkommit enligt Rikshems egen hemsida.

Jonas Brännberg, vikarierande gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå kommunfullmäktige, säger:
– Det är väldigt tydligt vilken sida som S-ledningen och ansvariga tjänstepersoner står på. Faktum är att Rikshem tjänar miljoner på att inte bygga bostäder när de inte kan maximera vinsten, trots att bostadsbristen är extrem. Därför fanns också vitet på 80 miljoner kronor. Om kommunledningen inte kräver in vitet skänker de i praktiken miljoner till fastighetsspekulanterna i Rikshem, som bara förra året gjorde en vinst på tre miljarder! Vi kommer förstås ta upp den här frågan, och kräva att avtalet om vite står fast.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!