Luleå: Kommunen minskar bemanningen i äldrevården

På väg in till det sista kommunfullmäktigemötet innan valet möttes Luleås politiker av en protest mot nedskärningarna på personal inom äldrevården. Det var Rättvisepartiet Socialisterna som samlat till en varningsprotest för att få upp frågan i ljuset.

Ann-Christin Holmström, som arbetar som undersköterska på Midskogens vård- och omsorgsboende (VoB) och är Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kandidat nummer tre i kommunvalet, var en av talarna.

Hon berättade om de ohållbara arbetsvillkoren – att jobba varannan helg, delade turer och 12-timmarspass.

– Nu ska de sänka den tillfälliga bemanningen vi har haft från tre till två och det är helt galet.

Det är enhetscheferna på VoB som nu beslutat om att dra ned på den så kallade ”överbemanning” som Socialförvaltningen tillät i vintras då sjukfrånvaron på grund av covid var hög. Det innebär att avdelningar med 9-10 äldre har kunnat ha tre personal som lägsta bemanning dagtid. Boenden har då gått back gentemot budget, och nu drar cheferna därför ned till Luleå kommuns beslutade nivå på ”grundbemanning”, det vill säga två personal per avdelning dagtid.

– Behoven av vård och omsorg har inte minskat, beslutet handlar bara om att nå nollresultat i budgeten till varje pris, sa Liv Shange Moyo, RS gruppledare i fullmäktige.

Ann-Christin berättade vad arbetssitutationen, trots den felbenämnda ”överbemanningen” betyder:

– Jättemånga är sjukskrivna, dels på grund av stress och dels på grund av att kroppen säger ifrån –man orkar inte jobba heltid. Men när jag går ned i deltid så förlorar jag ju pengar och lön, och min pension blir jätteliten – det här är en kvinnofälla, la hon till och fortsatte:

– Det finns pengar! Kommunen går med vinst. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att pengarna skjuts till för att behålla tre som lägstanivå – vi uppskattar att det skulle krävas cirka 25 miljoner kronor extra till Socialförvaltningen, sa Liv.

Luleå kommun går återigen mot ett stort överskott i år.

Socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik (S) stannade till och pratade med de protesterande. Hon undvek frågan om de pågående neddragningarna och lovordade RS krav på 200 fler undersköterskor och vårdbiträden, schemaläggning på golvet och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, medan hon pekade på svårigheterna att tillsätta personal. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!