Luleå: Lokalvårdare tar strid mot privatiseringar

2007-08-30 16:11:18
Nu växer motståndet mot den s-ledda privatiseringen av lokalvården i Luleå kommun. En insändare har skrivits och ett stormöte planeras.

När Rättvisepartiet Socialisterna har åkt runt på olika arbetsplatser har det varit upprörda känslor, samtidigt som beslutet från kommunledningens sida om att privatisera var väntat för många.
– Det här är inte roligt. Vi har pratat om demonstrationer och något måste hända, sade en lokalvårdare.
– Det här är helt klart tummen ned, säger Ann-Britt Lutström och de andra lokalvårdarna på Björkskataskolan.

Hur tänker ni rösta?

Facket har tillsammans med gruppledarna för de olika lokalvårdsenheterna skrivit en insändare inför Barn- och utbildningsnämndens beslut denna vecka. ”Det sitter flera LO-medlemmar i nämnden: hur tänker ni rösta?” står det bl a.
Det av socialdemokraterna hårt styrda lokala facket Kommunal vill få frågan till att handla om att socialdemokraterna går emot sin egen politik. ”På valdagen förra hösten blev det klart att socialdemokraterna fick ensam majoritet i Luleå kommun. Vårt fackförbund Kommunal och många av oss lokalvårdare hade hoppats på just detta. Vi trodde att debatten om att sälja ut oss äntligen skulle tystna. Vi hade tydligen fel”, står det bl a i Kommunals insändare.
Det är visserligen sant att socialdemokraterna inte sade ett ord i valet för bara ett år sedan om fortsatta privatiseringar av lokalvården och bostäder, men det var bara valtaktik. Varför skulle debatten om att sälja ut tystna med fortsatt s-styre? Under de senaste åren har det varit socialdemokraterna som drivit på för utförsäljning av både lokalvård och bostäder i Luleå. Det var länge privatiseringar var något som gick emot socialdemokratisk politik, de har istället blivit en naturlig del av den.

Uppvaktning och stormöte

Efter insändaren planeras en uppvaktning av politiker samt ett stormöte för lokalvårdare. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut lokalvårdarnas kamp för sina jobb och hög kvalitet på lokalvården. Till skillnad från för fyra år sedan kan ingen känna sig säker eftersom hela lokalvården nu hotas.
Uppvaktningarna av politikerna måste följas av massiva demonstrationer, där lärare, elever och personal bjuds in. Andra fackföreningar och arbetargrupper borde skicka protestuttalanden. Förberedelser behöver göras för att kunna besvara privatiseringsivrarna med en lokalvårdsstrejk.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!