Luleå: Massiv Prideparad samlade tusentals

av RS Luleå

Tusentals deltog i Prideparaden (Foto: Jonas Brännberg).

Prideparaden var en av de största någonsin när Luleå Pride gick av stapeln för åttonde året. Värme och strålande solsken hjälpte förstås till, men helt klart finns starkt stöd för hbtq+-kampen. Programmet hade som vanligt många intressanta programpunkter, även om antalet utställare i Prideparken har minskat. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog i partiutfrågningen direkt efter Prideparaden.
Till skillnad mot tidigare år var politiska partier inte välkomna inne på Prideområdet, eftersom arrangören RFSL anser att partierna saknat hbtq+-perspektiv och mest ägnat sig åt marknadsföring.
– Det är en beskrivning vi kan skriva under på, även om RS alltid har tagit upp hbtq+-frågor när vi deltagit i Pride. Vi har även själv arrangerat föreläsningar. I år när vi inte kunde stå inne i parken stod vi istället utanför och kampanjade mot de dramatiska nedskärningarna i vården som slår mot transvården, ger lång köer till insemination och så vidare, berättar Lars Bjersing.

Efter den massiva Prideparaden som samlade tusentals genomfördes en partiutfrågning, då även partierna erbjöds att ha ett informationsbord inne i Prideparken. RS var dock det enda partiet som bemödade sig att ställa upp ett infobord. I själva utfrågningen var det bara RS som pratade om kamp och organisering som grund till förändring.
– Förutom viktiga juridiska förändringar som behövs är kampen mot högerextremismen, att försvara välfärden och kämpa för asylrätt för hbtq+-flyktingar väldigt viktiga frågor just nu. Istället för att erbjuda Migrationsverket en tomt för ett flyktingfängelse borde kommunen erbjuda Migrationsverket lokal för ett hbtq+-boende, sade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna i utfrågningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!