Luleå mobiliserar mot privatiseringar

2008-03-12 10:10:13
Ett 30-tal personer deltog på ett kampanjmöte i Luleå, på torsdagen den 6 mars, med anledning av den privatiseringsvåg som hotar delar av tekniska förvaltningen. På mötet diskuterade man nackdelarna med en privatisering och vad man ska göra för att bekämpa den.

– Det finns felaktigheter i utredningen. Bland annat står det att till exempel snöröjningen utförs till 100 procent i egen regi, men i verkligheten är det bara 12 procent, säger fordonsföraren och huvudskyddsombudet Leif Larsson.

Fel siffror

– Jag har gett de rätta siffrorna åt Karl Petersen [Karl Petersen, s] och ifrågasatt om man kan ta rätt beslut med felaktiga siffror, men det verkar inte bekomma honom, fortsätter Leif.
Han nämner också ett examensarbete som gjorts av en student på Luleå tekniska universitet, där man har jämfört kommunens snöröjning med företaget BDX. Det visar att kommunen gör arbetet för en tredjedel av priset.
– Där privat städning har provats så är tre av fyra missnöjda med den inhyrda lokalvården, det brister i kvalitén på städningen. Med en privatisering riskerar dessutom 25 lokalvårdare sina jobb, säger Anna Lövgren Enbom, som är lokalvårdare och arbetsplatsombud.
Inte bara de anställda drabbas av en privatisering.
Sven-Mikael Nyström, elevrådsrepresentant från gymnasieskolan, påpekade:
– Vi elever vill ha en fräsch arbetsmiljö och sätter kvalitén framför allt, något som inte är säkert med en privat aktör.
– Det finns ingenting som heter ”den sista privatiseringen”, om s får genomföra det här så kommer det att fortsätta, sade David Hedberg från RS.

Brev till s

På mötet beslutades att de anställda ska skriva ett brev och skicka till samtliga s-ledamöter i kommunfullmäktige. I brevet informerar man om de rätta siffrorna och säger att man känner sig svikna, då privatiseringar inte var något som socialdemokraterna vann valet på. Man beslutade också om en presskonferens som hölls på tisdagen den elfte mars.
Ett tiotal personer deltog på presskonferensen där man presenterade brevet som skickats ut till de socialdemokratiska ledamöterna.
– Vad tror ni är anledningen till att man vill privatisera? frågade en journalist.
– Ja, av vilken anledning? Det är ju den stora frågan, svarade fordonsföraren Henry Hansson.
– Det hade varit mer acceptabelt om det fanns bevis på att man sparar pengar, men nu verkar det som att man privatiserar bara för privatiserandets skull, sade Leif Larsson.
Hittills har det lokala Kommunalfacket inte gjort något offentligt i kampanjen.
När ett förslag om en gemensam facklig demonstration kom upp på ett medlemsmöte i veckan, svarade den lokala ledningen att de ”hade kontakt med andra fack och har en strategi, men att de inte ville avslöja den”.
Den ”strategin” har hittills inneburit att de anställda fått ta kampen själva.
Nästa steg i kampanjen äger rum på torsdagen den 13 mars, då socialdemokraternas gruppmöte kommer att uppvaktas med protester utanför stadshuset.

Johanna Evans
DEMONSTRERA
mot privatiseringarna
Torsdag 13 mars 17.30
stadshuset, Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!