Luleå: Nedläggning hotar allt fler skolor

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Trappa upp skolkampen igen! (Foto: Yonggang Cui)

Luleå kommun trappar upp sin nedskärnings- och stordriftskampanj med nya planer på nedläggning av skolor och förskolor. De senaste måltavlorna är skolor och förskolor i Luleås sörbyar. 
På skolavslutningen den 14 juni verkställde Luleå kommun nedläggningarna av skolorna i Vitå och Kyrkbyn, trots att beslutet är överklagat och ännu inte behandlade av Förvaltningsrätten. Även förskolorna i Karlsvik, Ängesbyn och Jämtön har nu stängts och i stor hast tömts på inventarier. Enligt samma beslut ska även Borgmästarskolan stängas, men först om ett år då Tunaskolan, som eleverna ska flyttas till, fortfarande renoveras.

Bara några dagar senare presenterade Barn- och utbildningsför­valtningen (BUF) ett nytt ”utredningsförslag” som innefattar nedläggningar av minst tre skolor till nästa år, och därefter ytterligare två skolor och minst fyra förskolor till. Ett färdigt förslag lär presenteras den 11 september för beslut på Barn- och utbildningsnämndens (BUN) möte den 25 september.
Ovanpå 2019 års sparkrav på BUF, 26,5 miljoner kronor, läggs år 2020 hela 33 miljoner kronor. I förvaltningens pågående arbete med förslag för att nå dit ingår att stänga skolorna i Klöverträsk (Klöverträskskolan var återigen ”räddad” enligt BUN:s beslut i april i år!), Ersnäs, Alvik och Avan 2020.
De stängda skolorna vill kommunen göra om till stora förskolor, vilket innebär en ny våg av nedläggning av mindre förskolor.
Det här är i linje med ”Framtidens skola”, omstruktureringsplanen för stordrift av Luleås skolor och förskolor som Socialdemokraterna, Moderaterna och Landsbygdspartiet Oberoende, trots massiva protester, drev igenom 2016. 
Nedläggningarna handlar samtidigt om att klara det övergripande tvåprocentiga årliga sparkrav som också beslutats av S, M och LPO – att stänga en verksamhet eliminerar genast en utgiftspost i en förvaltnings bokslut (att den sen återuppstår på en annan förvaltnings konto verkar inte bekymra kommunens byråkrater och beslutsfattare). 

Nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära (HKSLOL) som kämpat mot nedläggningarna sedan 2015, knyter nu nya kontakter bland de brutalt uppväckta boende i sörbyarna. Arbetet med att samla namnunderskrifter för en folkomröstning om hur skola och förskola ska utvecklas involverar nu många fler och nya manifestationer planeras.
Upptrappningen från kommunledningen kräver upptrappad kamp. Nya demonstrationer, enade protester med de som berörs av andra förvaltningars sparkrav, strejker och fackliga protester kommer att krävas för att vinna – och inte minst att knyta an till liknande gryende välfärdsuppror runt om i landet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!