Luleå: Nedskärningar i skolan fortsätter

2008-10-01 17:01:35
På kommunfullmäktige den 29 september antog Luleå kommun Vision 2050. Där står bland annat att ”Skolan är, och har länge varit, en nationell förebild”. Skillnaden mellan vision och verklighet är dock milsvid när nya nedskärning­ar planeras.

I krisens spår drabbas kommunerna av sämre ekonomi, vilket besvaras med nya nedskärningar. Luleå kommun förlorar 35 miljoner kronor i skatteintäkter 2009. Till det ska läggas ökade energikostnader med 15-20 miljoner kronor.
Trots att skolan sparat över 115 miljoner de senaste åren och 80 lärare har varslats om uppsägning fortsätter nedskärningarna. I år har beslut tagits om nedskärningar på 20 miljoner och nu planeras ytterligare besparingar på fritidshem, förskolan och särskola.
Lärarnas riksförbund har nyligen lämnat in en skarp protest mot kommunens agerande, som man kallar ”o­logiskt och inhumant”. Om 24 spar- kade lärare som fick sin uppsägning tillbakadragen efter 10-15 månader skriver de: ”Lärare vars uppsägning verkställdes fortsatte utan avbrott att nu ’vikariera’ på tidigare egna tjänster. … Är man uppsagd p g a arbetsbrist ska det innebära att dagen efter att min uppsägningstid går ut så har inte arbetsgivaren arbete att erbjuda!”

Argumentet från kommunalrådet Karl Petersen (s) och andra är hela ti­den att Luleås kostnader ”ligger över rikssnittet”. Men om alla kommuner strävar neråt kommer rikssnittet att sjunka i all evinnerlighet. Rättvisepartiet Socialisterna har suttit i kommun­fullmäktige i Luleå i sex år och hittills har vi aldrig hört kommunledningen säga att den ska satsa för att komma upp till rikssnittet på något område där kommunen ligger under snittet!

Rättvisepartiet socialisterna menar att det nu behövs en bred kampanj för att stoppa nedmonteringen av skolan. Fackföreningar, personal, elever, föräldrar och alla andra som vill delta måste organisera stora protester mot nedskärningarna. Ett bra tillfälle kan vara i samband med kommunledningens beslut om budgeten för 2009, den 24 november.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!