Luleå: Ny momslag stoppar försäljningen av Coop Arena och Gymnasiebyn

2008-05-28 15:46:21
En ny momslag stoppar utförsäljningen av Coop Arena och gymnasiebyn, som kommunledningen i Luleå har planerat att genomföra.

Finansmarknadsminister Mats Odell föreslår ändringen i kompensations­systemet för kommuner och lands­ting. Lagen träder i kraft den 1 janua­ri 2009, men kan användas retroaktivt från den 1 maj i år. ­Kommunerna har rätt att dra av moms för bland annat byggkostnader. Med den nya lagen måste denna återbetalas till ­staten när man säljer fastigheter.
Offensiv har tidigare rapporterat om Coop Arena-affären, där man i praktiken gav Luleå hockeyarenan till skänks. Med den nya lagen blir affären 50 miljoner kronor dyrare och är inte genomförbar, enligt kommunledningen. Gymnasiebyn har också varit på utförsäljningslistan, men nu är det tvärstopp för affären, det finns inga alternativ.
Angående Coop Arena så har man rivit det gamla avtalet mellan Luleå Hockey och kommunen, och kommit överens om ett nytt.
I det nya avtalet hyr Luleå hockey anläggningen, och får också sköta driften. Idag betalar Luleå hockey knappt 4 miljoner kronor i hyra per år och kommunen står för driftskost­naderna. Nu kommer kommunen att betala runt 9 miljoner kronor i driftsbidrag, Luleå hockey slipper hyran och får dessutom ta intäkterna från olika arrangemang (Norrbottens-Kuriren den 22 maj). Det nya försla­get ska upp för beslut på kommunfullmäktige den 16 juni.
Att man mister intäkterna från utförsäljningarna riskerar att bli ett argument för mer nedskärningar och privatiseringar, för att man ska ­klara av de planerade investeringarna.
Frågan är dock vad för slags investeringar kommunledningen prioriterar; att sponsra ”varumärket” Luleå Hockey, eller att satsa på exempelvis förskolan?
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!