Luleå: Nya skolnedskärningar

2006-08-11 19:23:01
Från 2003 till och med 2005 har barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun gjort nedskärningar på 51,1 miljoner kronor. Det har bland annat inneburit nedläggning av öppna förskolan, neddragen verksamhet på komvux, anställnings- och inköpsstopp i gymnasieskolan under 2004 och minskad städfrekvens.
Men politikerna nöjer sig inte med det.

I februari beslutade politikerna att skära ner 5 miljoner på elevpengen, det motsvarar 15 lärartjänster (elev-pengen är de pengar som följer varje elev genom hela skolan). Utöver det togs beslut om att utreda om att sänka lärartätheten till riksgenomsnittet. Det motsvarar ca 40-50 lärartjänster.
Grundskolor hotas av nedläggning. Om de nya nedskärningarna går igenom betyder det att den ökning av lärare som kom från Wernerssonpengarna är utraderad.
Antalet elever som inte har de betyg som krävs för att komma in på gymnasiet ökar. I Luleå är idag 160 av 983 sökande obehöriga till gymnasiet. Det är elever som inte har godkänt i svenska, matematik eller engelska. Förra året var det 13 procent obehöriga, i år är det 16 procent.

Undermålig arbetsmiljö
Arbetsmiljöverket har gjort en undersökning av skolor i Norrbotten. 90 procent av de skolor de undersökte hade för mycket buller.
Barnombudsmannen har gjort en rapport om den dåliga skolmiljön i hela landet som säger att bara 9 procent av eleverna upplever att de alltid får arbetsro i klassrummet. Rapporten säger också att smutsiga toaletter utan lås gör att en av tio undviker att gå på toaletten i skolan. Samtidigt mår ungdomar allt sämre.
De som sökt sig till PBU, psykiatriska barn och ungdomsmottagningen, har ökat stadigt sen början av 1990-talet.
Det finns inte tillräckligt med elevvårdande personal för att alla som behöver ska få hjälp. Varje skolsköterska i gymnasieskolan har i genomsnitt ansvar för 640 elever. Riksföreningen för skolsköterskor anser att de inte ska behöva ta ansvar för mer än 400 elever. I grundskolan går det 783 elever på varje skolkurator. Det finns en enda skolpsykolog för Luleås gymnasieskolor – med ansvar för 2 879 elever.
Det behövs kamp för att stoppa de planerade nedskärningarna och för en upprustning av skolan med fler lärare, bättre arbetsmiljö och mer elevvårdande personal.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!