Luleå Pride: Socialistiskt Alternativ lyfte kampen

När tåget ställde upp vid 15-tiden samlades många runt vår banderoll. Så fort tåget började gå ropade vi talkörer från protestblocket och fler anslöt sig till ropandet (Foto: Boris Brännberg).

av Boris Brännberg // Artikel i Offensiv

Den 19 augusti ägde Luleå Pride rum i stadsparken i Luleå. Som vanligt fanns det mängder av tält uppsatta för företag, sponsorer och etablerade partier i parken. Deltagandet var dock stort och många tryckte in sig i parken på lördagseftermiddagen. Tåget blev det största någonsin, skriver arrangören RFSL.

Socialistiskt Alternativ var också på plats med över tio kamrater som deltog. Vi satte upp två bord utanför parkområdet där vi samlade och pratade med folk om vårt ingripande. Vi fick 11 nya anmälda som intresserade under hela helgen. Vårt huvudsakliga fokus för ingripandet var kampen mot utvisningar av hbtq+-flyktingar och kampen för könsbekräftande vård: för kortare väntetider, kortare avstånd till vård och rätten till könsbekräftande vård för minderåriga.
Detta kopplar vi även till kampen mot den rasistiska högerregeringen, som har trappat upp sitt kulturkrig och sin retorik rejält de senaste månaderna.
Många kände sig lättade att någon tog upp dessa frågor. Speciellt de hbtq+-flyktingar vi träffade, som själva ser den klara kontrasten mellan deras egna allt förvärrade situation och Prides officiella festivalstämning.

Vi organiserade ett eget block under paraden under parollen ”Pride is a protest”, som en kämpande del av tåget.
När tåget ställde upp vid 15-tiden samlades många runt vår banderoll. Så fort tåget började gå ropade vi talkörer från protestblocket och fler anslöt sig till ropandet.
Några av de talkörer som skanderades från vårt block var: ”Nej till mingel med blåbruna Uffe! Ja till asyl för hbtq-plussen!” och ”When queer/trans lives are under attack – Stand up, fight back!”.
Längs med stora delar av tåget kunde vårt block höras. Vi visade att det fanns ett protesterande alternativ till företagens Pride. Det är vad Socialistiskt Alternativ kan erbjuda, ett kämpande alternativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!