Luleå: Protester mot nedskärningar

2008-05-28 16:43:05
Den 23 maj klubbade Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Luleå igenom besparingar på 12,5 miljoner kronor inom förskolan.

Barn vars föräldrar är föräldralediga har rätt att vara på förskolan femton timmar per vecka. Som en del av besparingarna ska dessa barn nu endast räknas som en halv plats, istället för att få anslag som heltidsbarn. Förskolan ska även ha stängt två dagar per år för planering. Den tredje åtgärden är att samtliga årets månader ska avgiftsbeläggas.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) Luleå var på torsdag morgon på plats utanför BUN och protesterade mot förslaget. Även föräldrar har protes­terat mot besparingarna, men trots det gick den socialdemokratiska majoriteten i BUN sin egen väg och klubbade igenom förslaget.
Åtgärden med 15-timmarsbarnen kommer att leda till fler barn i grupperna, trots politikernas löften om att barnantalet inte ska överstiga 17 barn per grupp.
Verksamheten kommer att bli splittrad med en schemaläggning där halvtidsbarnen är där på ­förmiddagen eller eftermiddagen. Antalet relatio­ner ökar för både barnen och de anställda – och vad händer om halvtids­barnen behöver gå upp i tid? Tryggheten att få vara på samma avdelning, med sina kompisar och samma personal, försvinner.

Större press

Personalen kommer att drabbas av en större press som riskerar att leda till fler sjukskrivningar. Istället för att skära ned på förskolan behöver den mer resurser. 17 barn per grupp som idag är riktvärdet är redan det för stort. Enligt en utredning Skolverket har gjort så är 15 barn per grupp att föredra för att barnen ska utvecklas på ett optimalt sätt. Speciellt de ­yngre barnens språk- och identitetsutveck­ling tar skada av för stora grupper.

Pengar till skrytbyggen

Frågan kvarstår varför man överhuvudtaget ska spara, för pengar finns det. Kommunen ska nu investera i upprustningen av Coop Arena och Södra hamn ska få ett ansiktslyft som kommer att kosta skattebetalarna miljoner.
Investeringar har också gjorts i att bygga t ex Kulturens hus och den 2 miljoner kronor dyra ”rostbollen” i rondellen på väg 97.
Kommunalrådet Karl Petersen verkar mer intresserad av att bygga fler monument än tidigare kommunalråd istället för att satsa på framtiden, det vill säga barnen.
Barnens utveckling kan inte ­mätas i pengar. En investering inom barnomsorgen skulle ge så mycket tillbaka, en utdelning av mer värde än diverse skrytbyggen.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!