Luleå: Rädda jobben – stoppa skolnedskärningarna

2009-02-26 01:39:09
Stora nedskärningar drabbar skolan i Luleå. Det senaste chockbeskedet säger att 400 tjänster ska bort mellan 2009 och 2011. Sedan 2006 har 364 tjänster försvunnit, i höstas varslades 240 och nu blir det 150 ovanpå det, enligt Norrbottens-Kuriren. En personalminskning med 750 tjänster på sex år!

Offensiv har pratat med Lena Johans­son och Britt-Inger Johansson, som båda är fritidspedagoger på Ängskolan i Luleå.
De berättar att 58 stycken anställ­da i skolan i Luleå varslades i förra veckan. Detta kommer ovanpå tidiga­re neddragningar, våren 2008 varslades 70 stycken. En fritidspedagog ska nu bort på Ängskolan. Förra året gick en i pension och då tillsattes inte nå­gon ny.
– Nedskärningarna får konsekven­ser. Det märks på kvalitén som försämras och det är svårt att uppnå må- len, säger Britt-Inger.

– Grupperna är så stora så att det är svårt att hinna med. Förut var det 14 barn på två anställda, nu är det 50 barn på två personer. Man hinner inte med att läsa böcker för barnen eller spela spel, man kan bara hålla koll på att de inte slår sig och var de är, berättar Lena.
– Man märker även att barnen är mer högljudda som en följd av stora grupper och man har ingen tid för dem som behöver extra hjälp.
– Tyvärr är det nu många ungdomar som får gå. Man måste ha jobbat i tio år för att känna sig säker. Istället borde man ge äldre bra avgångsveder-lag, säger de.
I november i fjol demonstrerade 450 lärare och föräldrar mot de planerade nedskärningarna. Protesterna har sedan tyvärr dött ut. Men några föräldrar på Ängskolan har nu börjat reagera på nedskärningarna.
De har startat en namninsamling och vill få till ett möte. ”Det gäller vå­ra barn, nu får det vara nog”, står det i utskick som några föräldrar skickar runt.

Offensiv har även talat med Gudrun Medman, fackligt förtroendevald på Lärarnas Riskförbund i Luleå.
– Om besparingar slår rakt över alla verksamheter, inklusive skolan, innebär det att kommunen kommer att bryta mot skollagen. Det innebär lärarlösa lektioner etc. Det finns inte längre någonstans att skära.
– Alternativet är att spara mer på det som inte är lagstadgat, som kommunen inte behöver göra enligt lag. Men det skulle också vara en katastrof, om till exempel alla fritidsgårdar skulle stängas eller fritidsanlägg- ningar slås igen, säger Gudrun.
Det behövs en massiv kamp för att stoppa nedskärningarna. Rättvisepartiet Socialisterna kräver ett stopp för nedskärningar i den offentliga sektorn, regeringen måste skjuta till pengar till kommuner och landsting. Den 7 mars anordnas en demonstration för att försvara jobben.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!