Luleå: Rivstart inför valet och för äldrevårdskampanjen

Stort stöd för RS äldrevårdskampanj i Luleå (Foto: Natalia Medina).

av RS Luleås skribenter // Artikel i Offensiv

”Jag är till och med medlem i Vänsterpartiet, men i kommunvalet röstar jag på er.”
”Jag jobbar i äldrevården, men kan inte jobba heltid, då har jag inget liv och kommer bli utbränd förr eller senare.”
Det var några av flera liknande kommentarer Rättvisepartiet Socialisterna (RS) fått i samband med ”Lilla valrörelsen” i Luleå.
Gensvaret var mycket positiv på RS kampanj för upprustad äldrevård och de konkreta åtgärder partiet föreslår i en ny motion till Luleå kommunfullmäktige.

Förra helgen rivstartade ”Lilla valrörelsen” för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå. Kampanjstarten fick stor draghjälp av att stora delar av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) partistyrelse hade samlats i Luleå för att diskutera det politiska läget och hur man bäst för fram det socialistiska alternativet i valet. På lördagen arrangerades också ett öppet möte med tema ”Mobilisera för klimatet, inte militarismen” där 25 personer deltog.
I fokus för kampanjveckan står kraftig upprustning av äldrevården, med högre bemanning, 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, fast anställd vikariepool och schemaläggning på golvet efter behoven med tillräckligt med tid för återhämtning.

Gensvaret var mycket positivt. På fredagen såldes 100 Offensiv – där RS utvecklar kraven som finns på den namnlista som hundratals skrev under. Även lokaltidningarna rapporterade om RS motion till kommunfullmäktige, kampanjen och den uppvaktning RS gjorde till stöd för kraven utanför kommunfullmäktigemötet i måndags.
Många skrev också upp sina kontaktuppgifter för att vara delaktiga i fortsatt kamp för äldrevården. Nu blir nästa steg att samla dessa krafter för att tillsammans diskutera hur vi bäst bygger en så stark rörelse så att styrande Socialdemokraterna och Moderaterna omöjligen kan bortse från våra krav.

För socialister är det viktigaste för att bygga kamprörelser – men även i valet – dialog med så mångar arbetare, unga, pensionärer med flera som möjligt.
Därför innehåller varje dag under kampanjveckan informationsbord på skolor på dagarna och dörrknack i arbetarområden på kvällarna.
Den naturliga höjdpunkten på Lilla valrörelsen blir förstås 1 maj, med torgmöte utanför Smedjan kl 14 med efterföljande fortsatta diskussioner på ett fik i stan.

För att verkligen nå ut brett med äldrevårdskampen, men också presentera RS kämpande och socialistiska alternativ i valet, innefattar kampanjveckan tryck och utdelning av ett flygblad i minst 10 000 hushåll i Luleå kommun.
– Det är ett stort jobb och vill du hjälpa till i det arbete eller på något annat sätt så hör av dig till oss! När allt fler partier viker sig för militarism och nationalism behöver vi som står upp för välfärden och mot rasism och sexism hålla samman, säger Liv Shange Moyo, RS förstanamn på valsedeln inför kommunvalet.
Jonas Brännberg


RS – det kämpande alternativet

Under lördagen höll Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ett öppet möte i Luleå som en del av att RS partistyrelse träffades. Sympatisörer och intresserade bjöds in för att diskutera framtiden och valåret.
Bland talarna under mötet fanns Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för RS i Luleå, Elin Gauffin från RS samt nätverket Nej till marknadshyra, Vilgot Karlsson från Unga Socialister och Natalia Medina från Offensiv. Mötet blev väldigt lyckat som visade att RS är ett kämpande alternativ med frågor för vanligt folk.
Nya och gamla väljare kommer att träffa på oss på stan och skolor, i bostadsområden och på jobbet – i kampen för kapitalismens avskaffande.

På 1 maj kommer RS att synas bland annat i Malmö, Göteborg, Stockholm och Luleå. När FN håller toppmöte i Stockholm i juni kommer RS och ISA (International Socialist Alternative) att synas som en del av klimatprotesterna.
Rättvisepartiet Socialisterna är det enda partiet som alltid kommer att ha sina kandidater på arbetarlön med krav på att miljardärer och storföretag ska betala krisen.
Raymond Stokki


Luleå: Rusta äldreomsorgen

Covid-19-pandemin har tydligt avslöjat hur utarmningen av äldreomsorgen har gjort verksamheten så bräcklig att den saknar förmåga att klara störningar utan att riskera patientsäkerhet och hälsa hos de anställda.

RS i Luleå har därför lagt följande följande förslag i en motion till kommunfullmäktige:
• Att grundbemanningen på vård- och omsorgsboende höjs till minst tre tjänstgörande per avdelning dagtid i normalfallet.
• Att kommunen tar initiativ till ett lokal kollektivavtal som höjer personaltätheten genom att i avtal bestämma en lägsta-nivå för bemanning inom hemtjänsten, nattpatrullen och vård- och omsorgsboenden.
• Att en vikariepool med tillvidareanställda införs för att de alltid ska finnas vikarier vid akuta bristsituationer. För att kunna rekrytera till poolen kan det behövas erbjudas högre lön och/eller förmånligare villkor än för andra grupper.
• Att en lönesatsning görs utöver nuvarande lönenivåer motsvarande 2 000 kr/mån extra (vid heltid) per person för undersköterska, vårdbiträde, stödassistent, handledare, rehabassistent och personlig assistent.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!