Luleå: ”Rör inte våra skolor”

2007-05-02 18:12:47
Luleå kommun planerar att dra in 80 lärartjänster i kommunen. En skola som skulle drabbas hårt är Porsöskolan.

På Porsöskolan, som är en låg- och mellanstadieskola, hotas tio tjänster. Delvis beror det på färre elever på grund av mindre årskullar och delvis på att en friskola öppnar i närheten. En annan anledning är att skolan drar ned på resurserna per elev.

Aldrig varit så få

– Vi har aldrig haft lägre bemanning. Nu går vi från två till en specialpedagog.
– Men det är framförallt inte eleverna som behöver specialpedagog som flyttar till friskolan, säger en lärare på skolan.
Lärarfacket har inte accepterat neddragningarna som det nu förhandlas om på regional nivå.
Lärarna oroar sig både över hur neddragningarna ska påverka kvaliteten och deras egen arbetsbelastning.
– Med neddragningarna kommer vi att förlora ännu mer till friskolorna. Dessutom är det många som kommer att gå in i väggen, säger en lärare.
Porsöskolan har ”sökt” om extra pengar för 2,75 tjänster för att mildra nedskärningarna, men ännu har inget svar getts.
– Vi är en skola där det behövs resurser. Närheten till universitetet gör att vi har stor genomströmning av elever. Dessutom kommer det många invandrarbarn hit som behöver extra undervisning i svenska osv, berättar skolans skyddsombud.
De som varslats om uppsägning från sin tjänst har som mest jobbat i 23 år inom kommunen. Vilka som kommer att sägas upp från kommunen kommer att det att förhandlas om i ett senare skede.

RS-kampanj

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) driver nu kampanj för en gemensam protest från föräldrar, elever och lärarfacken mot nedskärningarna.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!