Luleå: RS-budget för jobben och klimatet

2009-06-17 17:36:29
Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag för Luleå Kommun skiljer sig helt från de övriga partiernas.
Budgeten innebär ett stopp för de massiva nedskärningar som planeras de närmaste åren och en rejäl satsning på biogasproduktion för fordonsdrift.

Socialdemokraternas och Miljöparti­ets planerade nedskärningar på två plus två procent 2010 och 2011 innebär till exempel att skolan i Luleå hamnar långt under rikssnittet vad gäller lärartäthet.
Inom vård och omsorg minskar resurser trots stora ökade behov och det blir nedskärningar på grundläggande underhåll av infrastrukturen.
Vänsterpartiet och högerpartierna lägger liknande budgetförslag, där skolan undantas nedskärningar, något som finansieras genom extra aktieutdelning från de kommunala bolagen. Även Rättvisepartiet Socialisterna (RS) anser att extra utdelning är nödvändigt, men det är långtifrån tillräck­ligt för att stoppa alla nedskärningar och göra den upprustning som behövs.

RS omfördelar bland annat 26 miljoner kronor från politikerarvoden, partistöd, representation, marknadsföring och onödiga konferenser. Men framförallt kräver Rättviseparti­et Socialisterna utökade statsbidrag för att vården och skolan inte ska betala den kris bankirer och direktörer skapat med god hjälp av både den sittande och den förra regeringen.

Förutom stopp för nedskärningar innebär RS budget bland annat höjda lägstalöner, höjd personaltäthet i sko­la och äldreomsorg, satsning på kollektivtrafiken, omförhandling av Coop Arena-avtalet med Luleå Hock­ey samt en massiv satsning på biogas­produktion för fordonsdrift.
Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger sig göra den sistnämnda satsningen, men har inte avsatt en krona för detta!
Rättvisepartiet Socialisterna avsätter en investering på 50 miljoner kronor till en uppgradering av kommu- nens reningsverk/rötkammare och en tankningsanläggning.
Vi återtar också Socialdemokrater­nas och Vänsterpartiets privatisering av komposthanteringen för att även kompostmaterialet ska kunna rötas till biogas. Det innebär att kommunens alla personbilar kan konverteras till biogas och på sikt även lokaltrafikens bussar samt sopbilarna.
Det är dags att bygga en massiv proteströrelse mot all högerpolitik, oavsett om den förs i riksdagen eller i kommunen, av moderater eller av socialdemokrater.
Rättvisepartiet Socialisterna är den aktiva oppositionen i kommunfullmäktige, men främst är vi en kämpan­de opposition på gator, skolor och arbetsplatser.
Tillsammans med dem som drabbas av högerpolitiken tar vi strid.
Protesterna mot privatiseringarna 2008 stoppade privatiseringarna av lokalvården och minskade övriga privatiseringar.

Utan kamp är dagens nedskärning­ar i kommuner och landsting bara början på nedmonteringen av välfärden. Med vår budget och en plan för 2010-2012 vill vi visa hur en socialistisk omfördelning av resurser kan än­dra förutsättningarna för Luleåborna radikalt.
Kraven i RS budget är desamma som vi kämpar för i kampanjer med namninsamlingar och protester.
Kamp underifrån, både lokalt och nationellt, är avgörande för att genomföra våra krav.
Jonas Brännberg,
kommunfullmäktigeledamot RS Luleå

* Läs mer om RS Luleås budget på www.socialisterna.org/lulea

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!