Luleå: ”Rutinerna funkar inte så bra”

”Rutinerna funkar inte så bra”, säger undersköterskan Ann-Christine Holmström (Foto: Privat).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Efter vården är äldreomsorgen nästa område där coronavirusets härjningar riskerar att få mycket stora konsekvenser. Smittspridning bland brukare och personal vore katastrofalt, vilket kriserna i Italien och Spanien har visat. Offensiv har pratat med Ann-Christin Holmström, undersköterska på ett vård- och omsorgsboende i Luleå.

Vilken information/riktlinjer har ni fått vad gäller coronasmitta?
– Vi har web-utbildning i två delar om coronaviruset och hygienrutiner. Vad gäller råd till personalen är det samma som till allmänheten: att stanna hemma vid minsta symptom och vara symptomfri i 48 timmar innan man återgår till jobbet. Dessutom är det basala hygienrutiner som gäller; sprita händerna mellan varje besök och så vidare. 
– Alla större sammankomster för personal och brukare är borttagna och besöksförbud har införts. Om någon brukare blir sjuk ska personalen bara jobba på den avdelningen. Men rutinerna funkar inte så bra, en del jobbar trots förkylning, vilket beror på ekonomin. Det slår hårt att vara sjuk. Med både lägre sjukpenning och ingen OB får man kanske ut 600-700 kronor per dag. 

Tror du att basala hygienrutiner räcker?
– Jag tror inte det, det är bara se hur svårt det är att helt stoppa smittspridning av andra sjukdomar trots basala hygienrutiner. Det som behövs är isolering, men jag har svårt att se hur det ska gå till. I hemtjänsten är det ännu svårare, när man går till kanske 16 brukare med samma arbetskläder. Eventuell skyddsutrustning måste sen tas på i bostaden och då finns det risk för att man redan är kontaminerad.

Klarar ni av bemanningen? Finns det skyddsutrustning?
– Det är fler borta än tidigare, men än så länge får vi vikarier.Det finns gula rockar, munskydd och skoskydd, men lagret har centraliserats för att det inte ska ”slösas”. Absolut borde alla misstänkta fall testas, men jag har svårt att se att de kommer att testa i första taget. Det ska vara tydliga symptom och de gör andra tester först.

Bristen på skyddsutrustning och tester är en stor riskfaktor för spridning av det nya coronaviruset bland äldre och de sköraste. Nu måste allt göras för att kräva en omedelbar stor statlig satsning på att förbättra tillgången.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!