Luleå: S och M tillsammans mot välfärden

av RS Luleå

Vitåskolan är en av de skolor som hotas av nedläggning efter de nya nedskärningsbesluten (foto: Anna Eriksson).

Efter åtta timmars debatt på kommunfullmäktige beslutade Socialdemokraterna och Moderaterna med stöd av Landsbygdspartiet ”Oberoende” om historiskt stora nedskärningar på 369 miljoner kronor i Luleå kommun. Bland övriga partier var det endast Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och delvis Vänsterpartiet som lade budgetförslag utan nedskärningar.

– Det här är en luleåversion av uppväxlingen av systemskiftet som vi sett med Januariavtalet. I Luleå betyder det 106 miljoner kronor mindre för Barn- och utbildningsnämnden 2022 – det är HELT ohållbart, det förstår vem som helst med någon förankring i verksamheten, sade Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna när hon yrkade på RS budgetförslag, som innehöll stopp för nedskärningar, satsningar på sex timmars arbetsdag i vården, kraftigt sänkta politikerlöner och partistöd samt införande av en klimatfond för verkliga klimatsatsningar.

Högeralliansen med C, L, KD och Sjukvårdspartiet hade egentligen inget annat ”slutmål” än S och M, utan förslog bara att nedskärningarna skulle spridas ut under ytterligare fyra år. Miljöpartiet hade inga siffror i sitt budgetförslag och ville  ”utreda effektiviseringar”. Vänsterpartiets budgetförslag var utan nedskärningar, men till skillnad mot RS treårsbudget var den endast för 2019. Sverigedemokraterna ljög friskt i sin budgetreservation.
– Efter fyra år lyckades SD äntligen lämna in en budget i höstas. Då skiljde den sig tre promille från S och M:s nedskärningsbudget. Nu skiljer det mer, men de gör fortfarande nedskärningar. De skriver till exempel att de inte gör några nedskärningar i Socialnämnden, men har ändå samma nedskärningssiffror som S+M, det vill säga 101 miljoner kronor till 2022, sade Jonas Brännberg från RS.

Redan dagen efter kommunfullmäktige började S avisera vad nedskärningar kommer att innebära. Skolorna i Vitå, Klöverträsk och Borgmästarskolan ska läggas ned, likaså förskolorna i Jämtön, Ängesbyn och Karlsvik, samtidigt som  ett jättehögstadium i centrum planeras. Nu är det dags att trappa upp mobiliseringen på arbetsplatser och i byar och bostadsområden.
– Det här är inte över förrän det är verkställt. Det går att vända utvecklingen genom att koppla ihop de proteströrelser som nu bubblar upp, sade Liv Shange Moyo över huvudet på nedskärningspolitikerna med adress till åhörarna på kommunfullmäktige och alla lulebor. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!