Luleå: S vacklar om nedskärningar på barn i särskola

Liv Shange Moyo från Socialistiskt Alternativ tog strid mot nedskärningarna från talarstolen i fullmäktigesalen (Foto: Privat).

av Socialistiskt Alternativ Luleå // Artikel i Offensiv

Måndag den 24 april samlades ett tiotal föräldrar till barn i Luleås särskola utanför stadshuset inför kommunfullmäktiges möte. Det var en stillsam protest mot beslutet att ta ifrån särskoleeleverna rätten till skjuts till och från fritids, en fråga som lyftes på kommunfullmäktigemötet av Socialistiskt Alternativ (f d Rättvisepartiet Socialisterna).

Föräldrarnas förtvivlan var påtaglig. De vittnade om hur de inte vet hur de ska lösa situationen för sina barn, som inte kan ta sig till och från skolan/fritids på egen hand och inte kan vara hemma ensamma. För vissa finns rätten till färdtjänst, men kostnaden kan bli flera tusen kronor i månaden och många menar att fritids nu blir en klassfråga.
Efter samlingen gick föräldrarna in och lyssnade på fullmäktigemötet. Där togs frågan upp till debatt genom en interpellation, en samling kritiska frågor, ställd av Liv Shange Moyo och Jonas Brännberg, Socialistiskt Alternativ.

Barn- och utbildningsnämnden avgående ordförande Emma Engelmark (S) hävdade genomgående att skollagen inte medger att erbjuda särskolebarnen skjuts utöver direkt innan och efter den formella skoldagens början och slut.
– Det mest fruktansvärda med det här beslutet är att oavsett vem som har fattat det och när har de aldrig haft de här barnens bästa som utgångspunkt. Man har inte konsulterat med berörda, med intresseorganisationer som FUB – man har inte tagit in verkligheten för de här barnen och alla berörda, verkligheten som den ser ut idag, svarade Liv Shange Moyo.
– Bortom juridik och definitioner är sakfrågan oerhört enkel: de här barnen har TUNGA sakliga skäl för att särbehandlas positivt.

Andra oppositionspartier (C, L och KD) backade upp Socialistiskt Alternativ och pekade bland annat på de andra kommuner som erbjuder skjuts till och från särskolefritids (som exempelvis Solna, Karlskoga, Linköping och Göteborg).
Bland de partier som tillhör den styrande koalitionen talade Vänsterpartiets Carina Diaz för rätten till skjuts (men det var oklart om det var partiets linje), medan Miljöpartiet inte sa någonting. S-politikern Fredrik Bruun, möjlig ny nämndordförande efter avgående Engelmark, lovade att titta på frågan igen. Hoppfullt, tyckte flera av föräldrarna efter debatten – men de var också eniga om att de behöver fortsätta och öka trycket på politikerna.

Liv avslutade debatten med att uppmana de styrande (S, V och MP) att frysa beslutet och inleda en ödmjuk dialog med alla berörda, som vårdnadshavarna, pedagogerna och intresseorganisationer, för att med barnens bästa som utgångspunkt hitta en lösning för att låta den här verksamheten som fungerar väl att fortsätta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!