Luleå: seger för skolskjutskampen!

SAV i Luleå lämnade över protestlistor förra våren, och nu räddas skolskjutsen! (Foto: SAV Luleå)

av Socialistiskt Alternativ Luleå // Artikel i Offensiv

Efter föräldrarnas protester står det nu äntligen klart att Luleås kommunledning lyssnar – särskolebarnens skjuts till och från fritids blir kvar!

Nu står det klart att hotet om indragen skjuts för de cirka 125 barnen som går i Luleås särskolefritids är avvärjt – det har nu alla partier i Barn och Utbildningsnämnden samt Arbetsmarknads- och Gymnasienämnden kommit överens om vid ett särskilt möte.
Detta trots att förslaget som tjänstepersonerna, efter den utredning som tillsattes förra våren som ett resultat av protester, lägger fram till politikerna återigen förordar att dra in skjutsen – även nu med hänvisning till ”likställighetsprincipen” och Skollagen (att det skulle vara ”orättvist” att särskolans barn får ”skolskjuts” till och från fritids).
Beskedet om att barnens rätt till skjuts till och från särskolefritids skulle dras in kom plötsligt våren 2023, bara veckor innan det skulle verkställas vid skolavslutningen i juni.
Det möttes av förtvivlan och ilska från föräldrarna, som sökte upp varandra och började organisera sig.

En protest anordnades utanför aprils kommunfullmäktige där Socialistiskt Alternativ tog upp frågan för debatt genom en interpellation. I maj bjöd föräldrarna in politiker till ett stormöte. En första eftergift kom kort därefter – verkställandet av beslutet lades på is och en ny utredning tillsattes.
– De här föräldrarna som redan har så mycket att kämpa med i vardagen, men ändå orkade ta strid för sina barns rätt, är en inspiration. Det här visar återigen att de som kämpar kan vinna, säger Liv Shange Moyo, gruppledare för Socialistiskt Alternativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!