Luleå: Sörbyarna i skoluppror

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

I Måttsund – och hela Luleå – växer ilskan mot sossarnas vansinniga planer på att stänga sörbyarnas skolor (Foto: Jonas Brännberg).

Stämningen gick nästan att ta på när drygt 200 från främst Måttsund samlats vid Medborgarhuset för ett möte om den hotande stängningen av skolorna i Måttsund, Alvik, Klöverträsk, Avan och Ersnäs. I strid med den egna S-ledningen hade ledamoten i Barn- och utbildningsnämnden Anneli Ahlbäck kallat till mötet. 
Mötet blev farsartat när de många kloka argumenten och frågorna från boende i sörbyarna möttes med tystnad, ”Vet inte” och ”Vi måste effektivisera” från de närvarande socialdemokraterna.

”Varför utgår ni aldrig från vad som är bäst för samhället, barn och föräldrar?”, ”Har ni inget ansvar för landsbygdsutveckling?” Frågorna var många, men svaren mycket få. Många chockades över den fruktansvärt oseriösa attityden från kommunen när Annelie Ahlbäck sa rakt ut: ”Det finns ingen nedskriven demografisk analys, inget underlag, ingen presentation, bara ett förslag att stänga skolor”(!).

En lärare från Bergnäset (dit det föreslås att Måttsundsbarnen ska bussas) berättade att skolan redan är full, och frågade sig om det inte blir mycket dyrt med nya lokaler – trots att kommunens nya trånga skolor saknar hemklassrum. 
En annan lärare berättade att en stängning av skolor redan om ett år innebär att barnen får baracker som skola och frågade sig om det är ”kvalitet”? Inte heller dessa frågor fick något svar. Andra berättade om att Måttsund växer – ett 80-tal nya hus är på gång att byggas.
Dorit från Klöverträsk gav ett tydligt exempel vad förslaget innebär:
– Jag är ensamstående och jobbar som lärare i Älvsbyn och mitt barn som går i åk 2 ska gå i skolan i Antnäs, åt precis motsatt håll. Det blir dubbel pendling och/eller en mycket otrygg skolresa. Det är barnen och de fattiga som drabbas – i både tid och pengar. Och angående bristen på lärare: vad gör ni för att göra läraryrket attraktivt?!
Ingrid Olsson, som är lärare på Mått­sundsskolan, bemötte också argumentet om brist på lärare och avslöjade därmed samtidigt de verkliga planerna bakom skolnedläggningarna:
– Det blir inte fler lärare av att stänga skolor. Enda sättet att detta skulle hjälpa är om ni gör större klasser eller påtvingar lärarna fler undervisningstimmar.

Politikerna medgav att det inte ens finns ett underlag till nedläggning av skolorna, vilket chockade många (Foto: Jonas Brännberg).

När det framkom att Barn- och utbildningnämnden bara har 14 dagar på sig från att underlaget presenteras till beslut ska fattas blev stämningen mycket upprörd – ”Hur ska ni kunna sätta er in i frågorna och hinna lyssna på åsikter om materialet på bara två veckor?”, frågade sig många. När pressen blev större utbrast Annelie Ahlbäck till publikens bekräftande skratt: ”Jag vågar ut och lyssna, det är inte många socialdemokrater som vågar det!”
Förutom S fanns delar av oppositionen på plats. Från Rättvisepartiet Socialisterna deltog Jonas Brännberg, 
– Orsaken till att S försöker hetsa igenom detta är för att slippa motstånd och inte bli avslöjade med den verkliga planen – att centralisera för att kunna skära ned på personalen, sa Jonas Brännberg.

Historien visar att det inte finns någon sista nedskärning. Om S+M lyckas med detta väntar nya förämringar bakom hörnet. Genom gemensamma protester måste vi sätta stopp nu. Med rekordutdelningar i storföretag och banker, miljard­satsningar på militären och en kommunledning som åker till Austin och höjer sina egna arvoden är det uppenbart att det finns pengar i samhället – men det behövs ett välfärdsuppror för att tvinga fram en annan fördelning.

Det bubblar av missnöje överallt i Luleå. 
Samtidigt med mötet i Mått­sund hölls ett planeringsmöte i Ersnäs, som nu planerar att samla bygden på måndag den 26 augusti.
Om alla rörelser kan enas under ett tak finns alla förutsättningar för att ett allt mer splittrat S-parti tvingas på reträtt. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!