Luleå: Stoppa Natos krigsövning

2009-06-10 16:21:49
Nu har Natos krigshökar påbörjat sin flygövning i Luleå och ett ständigt muller från flygplanen hörs över staden.
I lördags hölls den första demonstrationen mot övningen, där 150 personer deltog trots regn och hagel.

Demonstrationståget marscherade runt staden och ropade talkörer som ”Natos militär – vad fan gör de här?” och ”Inget svenskt stöd – till bomber, krig och död”.

– Rättvisepartiet Socialisterna är motståndare till ett medlemskap i Nato, EU:s militarisering och fortsat­ta miljarder till imperialistiska äventyr. Vi säger absolut nej till Natos öv- ning i Luleå. Vi är också emot den svenska vapenexporten och kräver Sverige och andra länder ut ur Afghanistan. Mot militarism och upprustning ställer vi en massiv satsning på offentliga jobb inom vård, skola och en klimatomställning av hela samhället, sa Sara Lindelöf från Rättvisepartiet Socialisterna.
Huvudtalare var Olof Buckard från ”Artister för fred”. Han kritiserade regeringen, och sa att det finns brist på intelligens i regeringskansliet. Han riktade också kritik mot Nato och det kapitalistiska systemet.
– Varför måste det alltid vara en som vinner och en som förlorar? En tillvaro där det svällande jaget har blivit en affärsidé, sa Buckard om kapitalismen.

Nu på lördag anordnas en ny demonstration och under veckan kommer fler aktioner att genomföras mot Nato.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!