Luleå: Stoppa skolnedskärningarna!

2008-11-19 17:40:00
Kampen mot skolnedskärningarna i Luleå fortsätter. För två veckor sedan demonstrerade 450 personer mot besparingarna i skolan. Kampen måste nu gå vidare. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) planerar därför tillsammans med Elevkampanjen en protest utanför kommunfullmäktige den 24 november, då beslut tas om budge- ten för 2009.

RS alternativbudget ger barn och utbildningsnämnden en utökad ram på 35 miljoner kronor. Utöver kompen­sation för friskolor vill vi ta bort kravet på nedskärningar på grund av färre elever, vilket innebär att personaltätheten kan stiga. Detta kan finansieras genom att till exem- pel skä­ra ned på politikerförmånerna.
Om nedskärningarna blir verklighet kommer det att bli en tuffare situation för eleverna.
– För stora klasser, för lite lärare och avsaknaden av elevvårdande personal gör situationen i skolan svår för oss elever. Det blir svårare att nå målen och att utveckla sina kunskaper, säger Anna Löfgren, som går andra året på gymnasieskolan Lärkan i Luleå.
– Vi elever är inte orsaken till den ekonomiska krisen! Kommunen måste kräva mer peng­ar av staten, att bara skära ned är oansvarigt. Det finns peng­ar – vi måste kämpa för att de ska gå till skolan och inte till bankdirektörerna.
– Det är genom stora gemensam­ma protester från lärare, elever och föräldrar som vi kan stoppa nedskär­ningarna, avslutar Anna.
RS och Elevkampanjen säger:
  • Nej till uppsägningar inom skolan.
  • Lös elevminskningen på gymnasiet genom naturlig avgång och avtalspensions eller betald omskolning.
  • Skolan före lyxinvesteringar som Coop Arena. Kamp för mer pengar till kommunerna. Skolakut istället för bankakut.
  • Riv upp friskolesystemet. Pengarna till utbildning – inte vinst.
Johanna Evans

Demonstration: Stoppa skolnedskärningarna!

Luleå måndag 24 november kl 12.30 utanför stadshuset

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!