Luleå: Stor protest från förskola och fritids

av Jonas Brännberg

Förskolepersonal rasar mot Luleå kommuns nedskärningar.

Fredagen den 22 februari hade 311 förskole- och fritidsanställda i Luleå skrivit under ett öppet protestbrev till skolchefen. Återigen har personalen körts över i jakten på nedskärningar, när antalet sommaröppna förskolor skurits ned och personalen tvingats till rullande semesterförläggning.

Det nya beslutet innebära att ordinarie personal ska tvingas jobba under sommaröppen förskola, där det idag används vikarier vid behov. 

Beslutet innebär samtidigt att fler ordinarie personal istället kommer att vara lediga vid avslutning och uppstart/inskolning under vår och höst. 

Med allt rätt oroar sig nu personalen för hur det ska gå under dessa intensiva perioder, och att det som nästa steg inte kommer att tas in några vikarier under den tiden. Personalen känner oro ”för vår egen hälsa, då vi ser kollega efter kollega falla offer för stress och utbrändhet”.

Ursäkten från skolcheferna är att de vill förbättra kontinuiteten och kvaliteten i sommarförskola. Detta rimmar dock väldigt illa med att de samtidigt stängt ned alla sommarförskolor i kommunen utom fyra stycken. Det innebär till exempel att föräldrar från den södra kommundelen måste köra sina barn till Mjölkuddens förskola under juli – en resa på flera mil.

”Barn är inte ting som kan buntas ihop i allt större grupperingar och rationaliseras utan konsekvenser. (…) Enligt barnkonventionen §3 har barn rätt till vila och återhämtning, och vi motsätter oss starkt dessa storsommarförskolor där barnen klumpas ihop i stora grupper, i okända lokaler och med okända pedagoger”, skriver personalen bland annat i brevet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!