Luleå: Strejker för skolans framtid

Strejker mot politikernas nedskärningar kommer ske löpande varje dag – förhoppningsvis i flera veckor (Foto: Jonas Brännberg).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Klockan 7 måndagen den 9 september möttes Luleås styrande politiker av strejkande barn, föräldrar och andra som backade upp dem utanför Stadshusets entré. Föräldrar och barn vid skolorna och förskolorna i Ersnäs och Mått­sund, med stöd av nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära (HKSLOL), har utlyst en rullande skolstrejk mellan kl 7 och 9 varje morgon hela veckan.

Politikerna som har undvikit stormötena i byarna får den här veckan svårt att komma undan barnen som berörs av deras nedläggningsplaner. Sittande med plakat och vänliga morgonhälsningar möter de upp. 
Tisdagen den 10 september hade nära hundra barn och vuxna från runt om i kommunen samlats. Den här morgonen dök Emma Engelmark (S), ordförande i Barn och Utbildningsnämnden (BUN) upp. Som svar på de strejkande barnens frågor sa hon:
– Vi vet inte vilka skolor ni kommer att få gå på, men vi vet att det kommer att bli bra.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna har varit på plats under strejkens båda första dagar.
Vi pratade med Åsa från Ängesbyn som berättade:
– Jag är en 57-årig ”mommo” som värnar om barnen, att de ska få bo på landsbygden och ha sin trygga skola, att få ha sina vänner och deras föräldrar och familjer nära.
Åsa berättar om effekterna i hennes familj av stängningen av Ängesbyns förskola i somras – hennes dotter har bland annat fått säga upp sig från jobbet.
– De har ryckt undan mattan för min dotters familj. Jag strider för alla barn, jag har blivit Mommo Mårran! Vi ska kämpa, vi ger inte upp! Vi ska segra, skolorna ska vara kvar!

Åsa från Ängesbyn.

Alla är välkomna att delta och stötta skolstrejken varje morgon. 
HKSLOL:s förhoppning är att strejken kan rulla vidare även efter den här veckan, idealt ända fram tills Barn- och Utbildningsnämnden ska ta nästa nedläggningsbeslut den 30 oktober. 

Förslaget som inte är ett förslag är nu ett nytt förslag

Efter att i juni ha meddelat att Barn- och Utbildningsförvaltningen utredde ett eventuellt förslag om nedläggning av skolorna i Ersnäs, Måttsund, Alvik, Klöverträsk och Avan samt en rad förskolor i Sörbyarna, kom Luleås skolchef Maarit Enbuske den 6 september med nya besked. 
Nu ska Måttsundsskolan och Alviksskolan undandras från förslaget, vilket också innebär att de förskolor som man velat stänga och flytta in i de två skolorna kan bli kvar.
Precis som bybor och aktiva i HKSLOL hela tiden har påpekat har skolchefen nu kommit fram till att den ursprungligen tänkta stora utbyggnaden av Antnässkolan samt mängden nya skolskjutsar inte är ”ekonomiskt försvarbar”. 
Samtidigt som hon och ledande S- och M-politiker, som står bakom nedläggningsplanerna, hävdar att det inte finns något förslag, är förslaget nu ett annat.

– Beskedet kommer som ett kvitto på att de växande protesterna mot nedläggningsplanerna sätter press på de styrande i Luleå. Samtidigt är det ironiskt att det är tjänstepersonerna som omarbetar förslag och tidsplaner, istället för ansvariga politiker. Viktiga inriktningsbeslut tas i andra forum än de demokratiskt valda, kommenterar Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna, och tillägger:
– Det här beskedet är inte på något sätt ett fredande av skolorna i Måttsund och Alvik, och det viktigaste nu är att alla sluter upp i de fortsatta protesterna – skolstrejken borde fortsätta ända tills beslut tas 30 oktober, och vi behöver alla i HKSLOL:s demonstrationståg den 14 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!