Luleå: Svartöstadagen återuppstod med bostadskamp

RS var en självklar del av Svartöstadagen (Foto: Jonas Brännberg).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Efter två år av pandemi var det äntligen dags för Svart­östadagen, ”som vanligt” dagen efter skolavslutningen. Rättvisepartiet Socialisterna var förstås på plats och pratade om hur vi bygger starkast möjliga rörelse mot kommunens planer på att riva sina hyreshus i stadsdelen. Dessutom drog vi in pengar till kampen och RS valkampanj genom fullspäckade loppisbord, bokbord och massor av pins.
Det märktes att många längtade efter Svartöstadagens återkomst. Laxgatan och parken var fullsmockad av besökare. Med musik på scen från dragspel med Luleå Accordion Club, musikikonen Björn Sjöö och nya stjärnskottet Molly Engman fanns något för de flesta smaker.

Trots att fokus var på fest fanns det ett stort intresse för att stödja kampen för de kommunala hyreshusen i Svartöstaden – de som själva besöker stadsdelen inser vilken unik miljö det är och varför hela Svartöstaden är utsett som riksintresse för kulturmiljö på grund av sina unika arbetarhistoria sedan över 100 år tillbaka.
Många unga stannade också för att köpa pins – feminism, aborträtt och Nej till gruva i Gállok var populära teman.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!