Luleå: Svartöstaden måste få leva

2006-07-28 14:10:04
Striden om de rivningshotade husen på Sandgatan i Svartöstaden rasar vidare. På kommunfullmäktige i måndags höll kommunledningen fast vid sitt rivningsbeslut, men pressen de är under har ändå gjort att de lämnat en öppning för husen att stå kvar.

De senaste veckorna har politikerna (socialdemokrater och vänsterpartister) utsatts för ett hårt tryck av boende i Svartöstaden och framförallt Svartöstadens intresseförening.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har stött protesterna som varit allt från demonstration, medieutspel och uppvaktning av politikerna både personligt och utanför deras möten. På debatten i kommunfullmäktige i måndags, som RS tagit initiativ till, märktes det att protesterna har gett effekt, när flera socialdemokrater höll med RS (utan att våga säga något i talarstolen).

Argumenten håller inte

I sitt svar på RS frågor sade tekniska nämndens ordförande Margareta Lindbäck (s) att husen måste rivas på grund av att detaljplanen inte kan ändras, husen inte kan säljas, inte är lämpliga att bo i och att Norrbotniabanan kanske byggs här i framtiden.
Inget av argumenten håller för närmare undersökning. Detaljplanen behöver inte ändras för att husen ska kunna stå kvar.
Kommunen kan behålla husen och rusta dem, vilket enligt RS vore det bästa.
Botniabanans eventuella dragning över husen om 15-20 år är heller inget problem. Om det osannolika skulle ske – att banan ska gå just där – så kommer Banverket att lösa in husen. Det blir i så fall inte någon dålig affären för ägaren.
När det gäller boendemiljön är den inte sämre än i övriga Svartöstaden, ett av Luleås populäraste bostadsområden. Tvärtom finns det många hus som står närmare SSAB:s järnverk.
Dessutom är husen, som är gamla arbetarbostäder, del av en unik kåkstad som klassas som riksintresse.
Luleå har bostadsbrist, speciell brist råder på små och billiga lägenheter.

Politikerna är pressade

När nya argument för rivning kommit upp har de boende slagit hål på dem ett efter ett och nu är kommunledningen pressad.
– Vi ska inte ha bråttom och riva. Nu måste i borra djupare i det här och försöka hitta en lösning, sade Börje Lööw (v) efter att Karl Petersen börjat signalera en ändrad attityd från socialdemokraterna.
Helt klart är att kommunledningen nu är under press. Genom att hålla trycket uppe exempelvis genom nya aktioner på Svartöstadsdagen den 10 juni och en beredskap för ännu tuffare kampmetoder, kan en rivning skjutas långt in i framtiden. Striden är dock långt ifrån vunnen.
Om inte kampen fortsätter finns stor risk att orden på kommunfullmäktige stannar vid just det: ord.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!