Luleå: Valfläsket börjar härskna

2011-02-03 14:43:12
Efter massiva protester mot det ökade antalet delade tu­rer inom äldreomsorgen i Lu­leå kommun tvingades S i valrörelsen 2010 lova att delade turer skulle vara borta inom ett år. När Rättvisepartiet Socialisterna, som varit en del i protestkampanjen, undersöker situationen fyra månader efter valet visar det sig att det inte har blivit bätt­re, snarare tvärtom.

– På vårt boende har det blivit fler delade turer. Nu har vi skickat in vårt schema till facket så att de ska ha verkligheten svart på vitt i förhandlingarna med arbetsgivaren, säger An­na Eriksson, undersköterska och en av dem som har kämpat för att avskaffa delade turer.
Enligt socialförvaltningens personalavdelning gör de allt för att minimera delade turer och har delvis cen- traliserat schemaläggningen (den s k diffen).
Samtidigt har en utredning tillsatts som ska undersöka saken:
  1. Hur ser situationen ut idag med delade turer?
  2. Kan några verksamhetsförändringar göras för att minska antalet delade turer?
  3. Vad kommer det kosta att avskaffa delade turer?
Utredningen ska dock vara klar först i juni, då resultatet ska lämnas till uppdragsgivaren, vice kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
– Hos oss på Midskogen är personalen väldigt arga över att det snarare har blivit värre än bättre, säger Anna Eriksson.
– Nu är det dags för oss att visa att vi inte har glömt vallöftet. Det är dags att det börjar hända saker! Vi måste ta upp frågan igen. Ett bra tillfälle är på internationella kvinnodagen, för det här är verkligen en fråga som handlar om rätten till ett drägligt för de mestadels kvinnor som jobbar i vården, säger Carolina Löf, kommunalare och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!