Luleå: Vi behöll våra två mandat!

Liv Shange Moyo vid RS valstuga, som fortsatt är en av våra två ledamöter i kommunfullmäktige (Foto: Vilgot Karlsson).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

I kommunvalet i Luleå lyckades RS försvara sina två platser i kommunfullmäktige tack vare en intensiv gräsrotskampanj med kampen mot högerns rasistiska sparka-neråt-politik och för mer personal till äldrevården i fokus. 

Fyra år till med kämpar på arbetarlön som både i och utanför fullmäktige för fram ett socialistiskt alternativ mot nedskärningar, sexism, klimatförnekande och vidgade klassklyftor – det är en viktig resurs för att gjuta in mod, hopp och kampvilja hos alla som nu oroas av det nya allt mer hotfullt blåbruna politiska landskapet.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har preliminärt fått 1 543 röster i Luleås kommunval, motsvarande 3,1 procent, vilket ger två mandat i fullmäktige. Liv Shange Moyo och Jonas Brännberg behåller sina platser. Nytt är att Ann-Christin Holmström, undersköterska i äldrevården, blir ersättare och kommer ta aktiv del i att höja röster ”från golvet” i fullmäktige.
Att behålla platserna i Luleå var långt ifrån självklart. Etablissemangets valrörelse, med sin tävling i splittrande och avledande hot och rasistisk skuldbeläggning, turboladdade de förvirrade och verklighetsfrånvända stämningar som redan rådde efter en rad förlamande chocker, från pandemin till Natohetsen, ovanpå årtionden av svikna förhoppningar. Lägre valdeltagande var bland effekterna.

RS kampanj är ett exempel på att det går att tränga igenom högerhetsen med ett verkligt socialistiskt budskap. Under sex intensiva veckor kampanjade RS frivilliga från morgon till kväll – med dörrknackning, flygbladsutdelning, plakatuppsättning, aktiviteter utanför butiker med sociala media och i debatter. 2 233 personer köpte/tog emot RS valmanifest.
Medlemmarna i Luleå fick ovärderlig uppbackning från andra orter och från RS international ISA.
RS budskap – att kamp lönar sig och är absolut nödvändig för att försvara välfärden och klimatet, för att stå upp mot rasism och sexism – fick stort stöd när vi knackade dörr och mötte arbetare, unga och pensionärer på gator och torg.
Vi har känt en stor öppenhet för våra idéer, och mött väldigt många som också är intresserade av att bli medlemmar, inte minst bland unga och folk med invandrarbakgrund.
”Ni är de enda som gör något”, var vanliga kommentarer från väljare som har sett hur RS medlemmar år efter år drivit proteströrelser – till exempel mot ”Framtidens skola”, i Äldrevårdsupproret och mot den omänskliga flyktingpolitiken.

Även under valkampanjen organiserade RS en rad protester. Vi konfronterade till exempel kommunpolitikerna med en protest mot nedskuren lägstabemanning på äldreboendena, och tvingades agera antirasistisk motpol i två manifestationer mot Rasmus Paludans rasistiska och islamofoba hets mot folkgrupp.
RS gick framåt i Luleås arbetarklassområden, som Örnäset, Porsön och Hertsön, samt lite på andra håll som i Jämtön-Vitå, Skurholmen, Råneå. Svartöstan föll en aning men är fortfarande i topp med 11 procent RS-väljare. 
Mönstret är tydligt att där vi knackade dörr fick vi jättebra diskussioner och vann röster, men där vi inte mäktade med det tappade vi – utan att möta människor direkt kunde vi inte tränga igenom den extremt högervridna valdebatt som dominerade.
Bland övriga partier i Luleå stod S i stort sett stilla på 37,6 procent. V föll från 10,26 procent till 8,5. M ökade till 15,5 procent, KD från 3,82 till 6,3 procent. Landsbygdspartiet Oberoende och Sjukvårdspartiet åkte ur fullmäktige. Det är nu troligt att S avslutar sitt inofficiella samstyre med M och istället styr tillsammans med V och MP (tillsammans har de 32 av 61 mandat), även om andra styren också är möjliga.

RS kommer fortsätta stå som en självständig kraft för alla låginkomsttagare, för ett socialistiskt alternativ för alla som bara har att förlora på det helt ohållbara kapitalistiska system som nu blir ännu brutalare med en trolig blåbrun regering.
Vi ser fram emot att använda våra platser i fullmäktige för att inspirera till och stärka organisering och kamp för välfärden, klimatet och mot rasistisk splittring i en tid med både stora faror och möjligheter.

Valresultatet 2022 i några av RS bästa distrikt (2018 inom parentes):

Malmudden: 7,3% (5,4)
Porsöudden: 9,6% (3,6)
Norra Örnäset: 6,2% (4,6)
Porsön-Björsbyn:  5% (1,34)
Svartöstaden-Lövskatan: 11% (12,8)
Södra Örnäset: 10% (7,7)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!