Luleåborna har talat! Dags för en ny inriktning för skola och välfärd!

Efter fem års kamp och tusentals människor på gatorna i karnevaler och demonstrationer vann skolkampen en storseger i folkomröstningen.

Uttalande från Rättvisepartiet Socialisterna efter segern för skolkampen i folkomröstningen i Luleå 8 nov

Folkomröstningen om skolan blev en makalös seger för skolkampen och Hela Kommunen Ska Leva och Läras alternativ 1 med hela 92 procents stöd! De två största partierna i kommunen lyckades bara samla stöd av 1 756 röster av 63 000 röstberättigade. En större misstroendeförklaring mot det sittande S+M-styret får man leta efter.

De sista veckorna när Rättvisepartiet Socialisternas (RS) medlemmar kampanjade inför folkomröstningen blev det tydligt att stödet för alternativ 1 var massivt – det var svårt att hitta någon som stödde alternativ 2. Det bekräftades också av den stora opinionsundersökning som Sentio gjorde på uppdrag av Norrmedia, som visade att 39 procent av S-väljarna tänkte rösta med folkinitiativet men bara 24 procent på partiets eget förslag. Hela 57 procent av moderatväljarna planerade överge partilinjen. Av RS väljare planerade 89 procent att rösta, högst av alla partier, vilket visar att både partiets aktiva medlemmar och sympatisörer förstår vikten av den här kampen.

Det var ingen tvekan vem som vann
folkomröstningen.

Trots coronapandemin, som både begränsat antalet som vågat rösta och begränsat möjligheterna till en gräsrotskampanj för alternativ 1, röstade över 24 000 personer i valet, 38 procent av de röstberättigade. 

Nu försöker Socialdemokraterna och lokaltidningarnas ledarskribenter och krönikörer avfärda resultatet på grund av valdeltagandet. Faktum är dock att valdeltagandet är högt för att vara en folkomröstning mellan val. Andra folkomröstningar har haft liknande eller lägre valdeltagande och det har varit i betydligt mindre kommuner där det är lättare att nå ut, plus att de inte skett under en pågående pandemi. Utslaget i folkomröstning är dock tämligen unikt med sånt otroligt övertag för alternativ 1. 

21 488 röster på alternativ 1 är betydligt fler röster än vad S fick i förra valet. Framför allt visar de ynka 1756 rösterna på alternativ 2 att stödet för kommunledningens stordrift och nedskärningar är minimalt.

21 488 röster på alternativ 1 är betydligt fler röster än vad S fick i förra valet och framför allt visar de ynka 1756 rösterna på alternativ 2 att stödet för kommunledningens stordrift och nedskärningar är minimalt.

Inte heller finns någon större regional skillnad i resultatet. Alternativ 1 har över 80 procents stöd på alla vallokaler i hela Luleå kommun med toppar på 96 procent i Råneå, Jämtön/Vitå och valdistrikt i Sörbyarna.

Socialdemokraterna har ännu inte meddelat om de tänker följa utslaget i folkomröstningen medan Moderaterna inte sagt ett “pip” i hopp om att flyga under radarn i den här folkstormen. Uppenbart vill kommunledningen fortsätta med att lägga ned och göra större enheter för att kunna pressa personalen ytterligare på barnens, de anställdas och samhällets bekostnad. S är dock redan kraftigt försvagade på grund av år av politiska skandaler där två kommunalråd avgått. Partiet står utan politisk ledning, och med nuvarande kandidater till kommunalrådsposten antingen extremt illa omtyckta eller med passerat bäst-före datum (eller både och). 

Det som kommer att vara avgörande för fortsättningen är om den rörelse för skolorna som vi tillsammans byggt upp kan fortsätta att hålla uppe trycket, och vägra låta kommunledningen vrida sig av kroken. 

Den 21 december på kommunfullmäktigemötet ska det beslutas hur folkomröstningens resultat ska hanteras. Fram till dess måste största möjliga press sättas på Socialdemokraterna och Moderaterna. Vi kan aldrig acceptera att de kör över demokratin och struntar i valresultatet. Om de inte följer folkomröstningens klara utfall anser Rättvisepartiet Socialisterna att rörelsen bör svara med en timmes politisk strejk på dagen för kommunfullmäktigemötet.

Om de inte följer folkomröstningens klara utfall anser Rättvisepartiet Socialisterna att rörelsen bör svara med en timmes politisk strejk på dagen för kommunfullmäktigemötet.

Folkomröstningen i Luleå har visat de verkliga styrkeförhållandena, till kommunledningens och etablissemangets fasa. Samma förhållanden råder i andra aktuella frågor där arbetares rättigheter attackeras, till exempel LAS eller förslaget om marknadshyror. Det politiska etablissemanget är helt på kollisionskurs med viljan hos löntagare, pensionärer och ungdomar. 

Folkomröstningen visar att förändring kräver kamp och att människor är redo att kämpa om initiativen tas. Folkomröstningen har föregåtts av fem år av organisering och massdemonstrationer som kommunledningen kört över, liksom 2016 års folkinitiativ. För att organisera ett bredare motstånd mot den här politiken måste ett nytt kämpande arbetarparti byggas, som kan knyta ihop frågorna, kanalisera ilskan och tillsammans med kämpande fackföreningar och andra organisationer i hela landet verkligen utmana hela den politik som flyttar resurser från välfärd och löner till vinster och miljardutdelningar till de superrika. Rättvisepartiet Socialisterna säger: Sätt välfärden först. Alla barn är värda en bra utbildning och trygg skolgång. Låt storföretagen och bankerna betala! 

Håller du med? Kontakta oss idag!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!