M backar om rivningar i Husby

2008-06-25 16:06:29
Husbybornas protester blev till sist för mycket för moderaterna i Stockholms stadshus. Efter att först ha släppt planerna på privatiseringar av Svenska Bostäders lägenheter i ett avtal om gemensam planering för renoveringar och upprustning med de tre byggbolagen HSB Bostad, Peab och Skanska, slår det nya bostadsborgarrådet Joakim Larsson (m) nu till reträtt även om rivningar.

Joakim Larsson, som tagit över ansvaret för Järvalyftet från Kristina Alvendal, vill enligt Lokaltidningen Mitt i Kista den 17 juni ”börja om och göra det bättre”.
– Om de som bor på Trondheimsgatan inte vill att husen rivs ska de stå kvar, säger han och fortsätter med självkritiska reflektioner.

Reträtt efter protester

– Man får inte rusa iväg så som vi gjorde när det handlar om människors bostäder. Vi började i fel ­ände. Om något ska rivas ska de som bor där önska sig det. Ska man ta så dra­stiska grepp måste alla vara nöjda. Är de inte det får man lägga planerna åt sidan, säger Larsson till Mitt i Kista.
Enligt Larsson var det fel att komma med färdiga ritningar, och han vill nu enligt lokaltidningen höra vilken typ av bostäder de som bor på Trondheimsgatan vill ha i stället.
”M backar om husrivning i Husby” lyder rubriken på en ­uppföljande artikel även i det moderata husorga­net Svenska Dagbladet måndagen den 23 juni.
Joakim Larsson kallar i Svenska Dagbladet det tidigare agerandet för ”olyckligt”.
– Om de boende inte är med på förslagen till lösningar, då blir det inte en rivning. Det är viktigt att
Järvavisionen är förankrad hos de boende i området. Vi måste ha en dialog, säger han.
Svenska Dagbladet speglar även Husbybornas reaktioner på ­reträtten.

”En stor seger”

– Det är en stor seger för ­demokratin och för folket här ute. Det finns ­inte en kotte som har varit för, säger Monica Kronlund, en boende i området.
Tidningen citerar också Arne Johansson och Mats Leander från Nätverket Järvas Framtid.
– Om det visar sig vara korrekt så är det en seger för många ­människors kamp. Vi vill ha renoveringar som folk har råd med, det här är ett grovt eftersatt område, säger Arne Johans­son till Svenska Dagbladet.
Joakim Larssons reträtt är ett kvitto på att kamp lönar sig. Säkert är också att oron för vad en fortsatt kris för Järvalyftet skulle kunna betyda i nästa val har spritt sig både bland moderaterna och deras allierade i Stockholms stadshus och Svenska Bostäders styrelse.

Kampanjen fortsätter

Men allt är inte frid och fröjd. Att, som m och Svenska Bostäders styrelse, och nu även med stöd av s, skriva avtal med tre byggbolag om gemensam planering av Husbys renovering innan man kommit överens med de boende om vilken sorts renovering det ska bli, är till exempel en fortsatt uppochnedvänd ordning.
Ändå kan denna framgång nu stimulera till fortsatt, och kanske ­ännu högre, aktivitet både i Husby och i hela Järvaområdet när planerna för Järvavisionen 2030 presenteras i augusti. Därmed kan också ett ­exempel sättas för renoveringen av miljonpro­grammet i hela landet.
Enligt Hyresgästföreningen planeras närmast tre stora informations­möten i Husby – ett för vardera Trondheimsgatan, Oslogatan och Bergengatan – i augusti.
I samband med Husbyfestivalen sista helgen i augusti öppnar också Svenska Bostäder ett informationskontor i Husby.
Nätverket Järvas Framtid, där medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat tillsammans med andra lokala aktivister, står för bredast möjliga kam­panj för nej till alla rivningar, lyxrenoveringar och privatiseringar. Nu kan den fort-
satta kampen fokuseras på varsamma renoveringar som folk har råd med, men också på värmeisole­ring och energibesparingar, låga hyror och makt åt de boende i framtidens kommunala allmännytta.

Ett annat Järvalyft

Kampen för ett annat Järvalyft gäller också kravet på respekt.
Det handlar heller inte bara om bostäderna. Ett verkligt Järvalyft förutsätter att förortens folk reser sig bakom kraven att alla nedläggningar och privatiseringar snarast
stoppas och ersätts av upprustning av kommunala skolor, fritidsgår­dar, kommunikationer, service och miljö.
Detta kräver också ett energiskt försvar av Järvas grönområden och trafikseparering och krav på överdäck­ning av E18 m m.
En nödvändig upprustning av hela miljonprogrammet kräver också ­snarast en ny demokratiskt planerad socialistisk bostadspolitik för ett slut på skattediskrimineringen av hyresrätter, låga räntor och offentlig ägo av banker och byggbolag.

Karin Wallmark
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!