M fortsätter sin rasistiska högerkurs

Ulf Kristersson och M närmar sig SD med stormsteg med rasistiska och flyktingfientliga utspel (Foto: Axel Adolfsson).

av Ammar Khorshed // Artikel i Offensiv

Moderaternas partistämma befäste partiets kurs åt höger, med siktet inställt på att öka klyftorna och växla upp batongpolitiken.

För två helger sedan höll Moderaterna sin årliga partistämma. Med skrämselpropaganda hämtad från extremhögern målar partiledningen upp en mörk bild av ett samhälle i kris och som bara Moderaterna kan fixa. Lösningen stavas mer av samma högerpolitik som borgerligheten alltid har drivit, med en vässad rasistisk udd riktad mot flyktingar och förorter. ”Moderaterna fullföljer högersvängen”, sammanfattade SVT:s kommentator Mats Knutson inriktningen på stämman.
Partistämman följde efter Moderaternas skuggbudget, som kan sammanfattas i dramatiskt sänkta skatter för de rikaste, hårdare tag och försämringar av trygghetssystem.

Moderaterna föreslår sänkt statlig skatt (som betalas av högavlönade) och ytterligare ett jobbskatteavdrag. ”Moderaterna sänker skatten mest för höginkomsttagare”, var titeln på SVT:s granskning av skattesänkningarnas fördelningseffekter.
Med Moderaternas budget skulle den egna partiledaren Ulf Kristersson, med en inkomst på 176 000 kronor i månaden, få 10 500 kronor i sänkt skatt och M-riksdagsmannen Hanif Bali skulle få 2 020 kronor. Detta kan jämföras med att deltidsarbetande servitrisen Karin, som serverade fika på partistämman, bara skulle få 300 kronor i sänkt skatt och väktaren Maria skulle få ynka 290 kronor.

M:s ”lösning” stavas mer av samma högerpolitik som borgerligheten alltid har drivit, med en vässad rasistisk udd riktad mot flyktingar och förorter.

Den intensifierade batongpolitiken innehåller strängare straff och ut­ökade befogenheter för polisen, som visitationszoner, hemlig avlyssning och biometrisk övervakning. Resultatet skulle bli mer av systematisk och godtycklig repression mot misstänkliggjorda grupper, främst invandrarungdomar i förorterna. Alltså: mer av de metoder som skapar en misstro mot polis och myndigheter.
Moderaterna vill sänka bidragen för dem som behöver mest stöd med ett ”bidragstak”. Dessutom föreslås förstärkt diskriminering av flyktingar genom minskad tillgång till bidrag. Försörjningsstöd ska villkoras med motprestationer, vilket i praktiken betyder att bidragstagare ska tvingas att jobba för en spottstyver. Partiet vill banta ner sjukförsäkringen och minska stödet till arbetslösa.

Moderatbudgeten föreslår även minskade bensin- och dieselpriser, tvärtemot vad som behövs för att klara en klimatomställning. Avreglering av hyrorna, i princip avskaffad reavinstskatt, höjt lånetak och ombildningar till ägarlägenheter ska ställa om bostadsmarknaden för att ännu mer gynna de privilegierade och effektivt stänga ute breda grupper som saknar kapital.
Partistämman varslade även om att framtidens Moderaterna kan komma att närma sig extremhögern till den grad att partiet blir svårt att urskilja från Sverigedemokraterna. På stämman behandlades förslag om slöjförbud i skolan, förbud mot böneutrop och mot omskärelse av pojkar. Slöjförbud har ett utbrett stöd inom partiet och det är på väg att drivas igenom i M-ledda Staffanstorp, vilket i realiteten skulle slå mot flickors skolgång.
I budgeten föreslås dessutom nedskärningar i migrationspolitiken och i biståndet. Moderaterna vill liksom extremhögern banta ner public service med motiveringen att den är ”vänstervriden”, vilket skulle slå emot den oberoende journalistiken. De har också länge propagerat för utökade förbud mot de som tvingas tigga för att överleva. I flera kommuner har de redan varit med att driva igenom det.

Moderaternas riktning högerut är möjlig tack vare det utrymme som S-MP-regeringens högerpolitik har skapat genom januariavtalet. Dessutom är Moderaterna i kris och försöker desperat att populistiskt kopiera Sverigedemokraterna för att hoppas kunna vinna tillbaka en del av de förlorade väljarna.
Moderaternas inriktning, som förtydligades på partistämman och i skuggbudgeten, visar att borgerligheten inte har några fasta ideologiska principer. Istället används den retorik som fungerar för dagen, för att legitimera samma högerpolitik som de alltid har stått för: att omfördela makt och resurser i syfte att berika överklassen och kapitalisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!