M river ”utsatt område”

Kommunpolitiker i Östra Göinge i Skåne har beslutat att 111 kommunala hyresrätter i området Hanaskog ska rivas. Rivningarna har redan påbörjats och ska pågå i fem år.

Området i fråga kallas för Ringen och är vad många refererar till som ”utsatt”. Det vill säga här bor många lågavlönade, arbetssökande, nyanlända och pensionärer. Konsekvensen av detta beslut, som i vanlig ordning har tagits bakom stängda dörrar, är att de som har bott i Ringen nu kastas ut. De ska göra plats åt en ”köpstark medelklass” som har råd med bostadsrätterna som sedan ska ersätta hyresrätterna. Detta är en form av forcerad gentrifiering som det har experimenteras med i Danmark och som nu har inspirerat moderatstyret i Östra Göinge i Skåne.

Kommunens moderata kommunalråd Patrik Åberg (M) påstår att kommunen vill ”bryta segregationen” genom att bygga mer attraktiva bostäder. I verkligheten betyder beslutet att fattiga människor kastas ut för att ge plats åt ”medelklassen”– något de har varit väldigt öppna med.

Högerpolitikerna visar såklart inget intresse av att ”bryta” någon segregation, utan endast sin vilja att flytta på segregationen (utsatta människor), helst till andra kommuner.

Invånarna i Ringen har rätt att få vara med och bestämma vad som händer med deras bostäder! Stoppa tvångsförvisningar och rivningar för att ge plats åt ”medelklassen”. Rusta upp på de boendes villkor. ■

Ole Relander

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!