”Målet måste vara att försöka stoppa utvisningarna”

2008-03-26 14:19:59
På måndagskvällen den 17 mars kontaktades Rättvisepartiet Socialisterna av olika afghanska asylaktivister som berättade att tre afghaner skulle hämtas från förvaret i Kållered i Göteborg för utvisning på tisdagskvällen.
Genast startade en mobilisering för att stoppa utvisningen genom en blockad av förvaret.
Dagen efter hade ett 50-tal tagit sig ut till Kållered för att stoppa utvisningen, samt ett tiotal vänsterpartister. Tyvärr kunde utvisningen inte stoppas. De som varit på plats klockan 17.00, i god tid före att avvisningen skulle ske, fick veta att polisen hade kommit två timmar tidigare. Migrationsverket sa att man inte visste varför. Men anledningen är inte svår att lista ut; vänsterpartiet hade ansökt om ”demonstrationstillstånd”, så självklart kom polisen tidigare än planerat.
Vänsterpartiet hade annonserat en presskonferens och kontaktat polisen. ”Vi vill ha mycket poliser här, det är bra för den mediala uppmärksamheten”, sa en taleskvinna från vänsterpartiet till demonstranter som kommit för att stoppa utvisningen.
De afghaner som kommit gjorde klart att de inte var där för en presskonferens med vänsterpartiet, utan för att stoppa utvisningen.
Rättvisepartiet Socialisterna var av samma mening. Samtidigt visste vi inte om att alla utvisningar redan hade hunnit genomföras, så vi beslutade att lämna vänsterpartiet och deras ”presskonferens” på parkeringen och gå till förvaret. Från förvaret backades en bil ut, så blockaden kom snabbt upp för att spärra vägen. Bilen visade sig vara tom och fick lämna förvaret efter försäkran om att ingen skulle utvisas.
Vänsterpartiet har sedan försvarat sig med att de var inte där ”för att fysiskt stoppa utvisningen, utan för att resa frågan om att man tyckte den var fel” och sa ”vi har skrivit en motion i riksdagen i frågan”.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att det självklart är viktigt att uppmärksamma frågan, att få ut budskapet i media, att resa debatten. Men att göra detta istället för att på allvar försöka stoppa en utvisning är inte rätt.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!