Malmö: Aktion mot Deportation

2009-01-28 17:01:13
Högerregeringen förbereder nu utvisning av flertalet av de nästan 25 000 som sökte asyl i Sverige förra året. För att klara av det kommer Migrationsverket att få 40 miljoner kronor i utökat anslag nästa år och planerar att verkställa massutvisningar med chartrade flygplan.

Nu krävs ett rejält motstånd mot den inhumana flyktingpolitiken. Detta är samtidigt en kamp mot den statliga rasismen. Aktion mot Deportation, som RS kommer att vara en del av, grundades i lördags efter ett möte i aktivitetshuset Utkanten i Malmö med närmare 40 deltagare från hela landet samt från Danmark.
En dansk aktivist delade med sig av erfarenheter med filmvisning och tal från planeringen inför och om en demonstration med 2 000 deltagare utanför ett flyktingförvar nära Köpenhamn i oktober förra året.
En annan talare var Rättvisepartiet Socialisternas (RS) och Asylrörelsens representant från Göteborg, Kristofer Lundberg.
Han beskrev konkret hur man har utfört flera lyckade blockader av flyktingtransporterna till flygplatsen vid flyktingförvaret i Kållered utanför Göteborg under det gångna året.

Det är även viktigt att ta med sig lärdomar från de blockader som misslyckats, då det oftast handlat om att man varit alldeles för få aktivister på plats i förhållande till de massiva polismobiliseringarna.
Nu kommer en rad planeringsmöten att hållas runtom i landet för att planera kommande aktioner.
RS argumenterar för att rörelsen måste breddas och inkludera mer än enbart vänstern och ett förslag om att bjuda in bland annat flyktingorganisationer.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!