Malmö: Hyresgästerna vann en viktig delseger

I tidigare nummer av Offensiv har vi skrivit om de privata hyresvärdarna och fastighetsbolagen i Malmö som utöver de 5-procentiga hyreshöjningar som har drabbat 15 000 hyresgäster i Malmö, vill göra ytterligare en höjning på cirka 2 procent.

Det är de privata hyresbolagen Heimstaden, Trihem, Victoriahem och Willhem som genom en så kallad direktavisering försökt tvinga igenom en hyreshöjning. Detta efter att ”förhandlingarna” med Hyresgästföreningen brakat samman.

Hyresgästföreningen gick då ut i en dörrknackningskampanj för att informera hyresgästerna om att de inte alls var tvungna att betala den ”nya hyran”. De privata bostadsbolagen hade hotat hyresgästerna med domstol och eventuell vräkning om man inte betalade.

I förra veckan blev det klart att inga extra hyreshöjningar blir av och att bostadsbolagen drar tillbaka sina direktaviseringar, samt hoten om domstol och vräkningar.

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen kommer de hyresgäster som betalat in den ”nya hyran” få tillbaka sina pengar. Ingen dubbel hyreshöjning alltså.

Detta är en viktig seger för hyresgästföreningens medlemmar.  Det går att pressa de privata bostadsbolagen om medlemmarna är enade och Hyresgästföreningen står på medlemmarnas sida.

Man måste dock komma ihåg att även om man vunnit en seger i frågan om dubbla hyreshöjningar så kommer de privata bostadsbolagen inte att ge upp försöken att låta hyresgästerna betala bolagens jakt på ökad profit.

Inför 2024 års hyresförhandlingar har man redan gått ut med krav på hyreshöjningar på mellan 12 och 14 procent. 

Detta måste naturligtvis stoppas och enda sättet att lyckas med detta är att ha en kämpande, demokratisk hyresgästförening och att de privata bostadsbolagen kommunaliseras under demokratisk kontroll. 

Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!