Malmö och Umeå demonstrerade för en skola värd namnet

50 miljoner kronor ska skäras ner på grundskolan, vilket får Malmöbor att rasa (Foto: Anders Wemmert).

av Anders Wemmert / Artikel i Offensiv

Den 17 december väntas Grundskolenämnden i Malmö rösta om 2020 års budget. S och L har tillsammans styrt i Malmö sedan valet 2018. Malmö kommunfullmäktige har redan beslutat om rambudgeten för nästa år. I den ingår bland annat nedskärningar inom grundskolan på drygt 50 miljoner kronor. Det betyder minskade resurser till skolorna, vilket tvingar skolorna till att antigen minska antalet lärare eller utöka klasserna – eller både och. 

Många Malmöskolor har redan stor brist på resurser på grund av tidigare besparingar och nu förvärras situationen ytterligare. Nedskärningarna kommer att leda till ökad segregation, ökad rasism och ökad utslagning. De partier som nu styr i Malmö och som i valet lovade att satsa på skolan skär nu ner på förskola och skola.

På kvällen den 16 december samlades cirka 450 personer till en demonstration utanför Malmö Stadshus för att protestera mot de planerade nedskärningarna. Föräldrar, elever och lärare krävde ett stopp på nedskärningarna och mer resurser till skolan.
Men protesterna och kampen mot nedmonteringen av välfärden måste bli kraftigare. Det krävs mobilisering av lärarfacken, vårdfacken och intresseorganisationer (patientföreningar, föräldragrupper med mera) till en gemensam rörelse för att tvinga fram förändringar och ett stopp på högerpolitiken. 
• Stoppa nedskärningarna inom vård, skola och omsorg.
• Riv upp privatiseringarna.
• Inga vinster i välfärden.
• För en nationell protestdag i vår mot nedskärningspolitiken.


Protester mot skolnedskärningar i Umeå

300 personer samlades på Renmarkstorget i Umeå den 15 december för att protestera mot nedskärningarna på skola och förskola. Nedskärningsförslagen har kommit slag i slag. Servicehus ska stängas, snöröjningen försämras och inom skola och förskola vill kommunledningen skära bort 18,5 miljoner kronor. 
Den ökade pressen på personalen och risken för försämrad välfärd var ett tema för dagen.
– Dessutom är tonen ganska nedlåtande från politikerna. De säger att vi ska öka våra prestationer, samtidigt som de minskar på medlen, sa Malin Nielsen, en av arrangörerna till SVT Nyheter Västerbotten.

Det som spär på irritationen över nedskärningarna är en rad kommunala prestigeprojekt där kostnaderna har skenat. Kulturhuset Väven, som byggdes inför Umeås år som Europas kulturhuvudstad, har kostat mer än en miljard kronor. 400 miljoner kronor har satsats på ett äventyrsbad och senast har det visat sig att kostnaderna för en ny gång- och cykelbro över Umeälven har ökat från 59 till 156 miljoner kronor.
Den politik som den socialdemokratiska kommunledningen nu genomför ligger långt ifrån de löften som gavs i den senaste valrörelsen.
RS Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!