Malmö: polisattack mot facklig blockad

2006-08-09 16:01:33
Den 21 juli angreps en facklig aktion brutalt av polisen i Malmö. Det var syndikalisternas lokala samorganisation (LS) i Malmö som protesterade mot att två medlemmar, anställda på ett handikappboende, sagts upp.

Halv sex på fredagsmorgonen hade därför ett åttiotal fackliga aktivister samlats utanför Fosie stadsdelsförvaltnings kontor, där de blockerade ingången och delade ut informationsflygblad.
En timme senare attackerades blockaden av polis, som försökte få strejkvakterna att lämna sina posteringar. Bilder från aktionen visar hur polismän använder pepparsprej, drar vissa strejkvakter i håret och bryter ner andra mot asfalten och släpar bort dem från platsen.

Polisbrutalitet

Polisen menar att de strejkande gjort sig skyldiga till egenmäktigt förfarande. SAC ser polisens ingripande som ett angrepp mot en laglig, varslad, facklig aktion och att statsmakten därmed bryter mot vad regeringsformen säger om att den ska stå neutral vid konflikter på arbetsmarknaden.
Konflikten har pågått sedan i maj, då Malmö LS försökte inleda förhandlingar med arbetsgivaren efter att en av medlemmarna omplacerats utan att skäl angivits. Sedan dess har ytterligare en LS-medlem ”omplacerats” med hänvisning till arbetsbrist. Med anledning av dessa uppsägningar, som SAC menar är ogrundade och omotiverade, har Malmö LS genomfört nio blockader mot Fosie stadsdelsförvaltning.
Rättvisepartiet Socialisterna ger Malmö LS sitt fulla stöd. Genom att ingripa med våldsamma metoder mot en uppenbart fredlig facklig blockad, tar polisen arbetsgivarens parti, vilket är både allvarligt i sig och dessutom ett angrepp mot arbetarrörelsen. Strejkrätten måste hela tiden försvaras. Skicka stöduttalanden till Malmö LS!

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!